Julkaisu 85/1999
Pohjaeläinten käyttö vesistötarkkailussa perustuu tietoihin pohjaeläinlajien ympäristövaatimuksista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Muutokset pohjaeläinten elinympäristössä heijastuvat muutoksina pohjaeläinten yksilö- ja lajimäärissä. Pohjaeläintutkimuksilla saadaan erityisesti tietoa siitä, mikä on vesistöjen pohjan ja sen läheisen vesikerroksen tila. Tiedot pohjan (pohjasedimentin) tilasta ovat tärkeitä, kun on esim. suunniteltu ”häiriintyneiden” vesistöjen kunnostamista ja on siksi saanut paljon huomiota varsinkin viime aikoina.
Pohjaeläinten merkitys vesistöjen tilan indikaattoreina eli ilmentäjinä tunnetaan nykyään varsin hyvin. Pohjaeläinlajeja on Suomessakin useita satoja, joista hyviä pohjan laadun ilmentäjiä kymmenittäin. Velvoitetarkkailuissa huomion kohteena on lähes aina ollut paljain silmin havaittava makroskooppinen pohjaeläimistö, jonka ympäristövaatimukset ja siten indikaattoriarvot parhaiten tunnetaan.
Itämeri lahtineen on ainutlaatuinen vähäsuolaisen veden allas, jossa elävät rinnan sekä makeanveden että mereistä alkuperää olevat pohjaeläinlajit. Itämeren erityisolot ovat koetelleet monien mereen pyrkivien lajien sietokykyä. Lajilukumäärä onkin Itämeren nuoresta iästä ja murtovesiluonteesta johtuen vähäinen. Tuloksena on kuitenkin monia vain Itämerelle ominaisia lajimuotoja, jotka ulkonaisesti muistuttavat – usein pienikokoisempina – alkuperämuotoaan. Yksilömäärissä Itämeri vetää vertoja valtamerille, yhdellä neliömetrillä voi olla jopa kymmeniä tuhansia paljain silmin havaittavia pohjaeläimiä!
Tämä pohjaeläintutkimus kuuluu Hangon merialueen ja Bengtsårin vesien vesistötarkkailun biologiseen osaan, joka on toistunut yleensä kolmen, neljän vuoden välein. Pohjaeläintutkimuksia on tehty velvoitetarkkailuina vuodesta 1973 lähtien, alussa kalataloustarkkailun yhteydessä (Sauvonsaari 1974, 1977, Helminen ja Lönnqvist 1981, Takatalo ja Vaajakorpi 1981, Holmberg 1984 ja Kalliola 1987). Vuodesta 1990 alkaen pohjaeläintutkimukset (Katajisto 1990 ja Mettinen 1994b) ovat olleet osa Hangon kaupungin ja aluetta kuormittavien teollisuuslaitosten yhteistarkkailua. Tarkkailuohjelman on laatinut Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristö ry (1997a; 30.5.1997, UYKhyv).