Valitse sivu

Vesikasvillisuuden tutkimukset

Vesikasveista tietoa pitkän aikavälin muutoksista

Vesikasvit ilmentävät hyvin veden tilassa pitkän ajan kuluessa tapahtuvia muutoksia, joten vesikasvillisuustutkimus soveltuu erinomaisesti vesistön pitkäaikaiseen seurantaan. Kasvit heijastavat esiintymisellään mm. vesistön rehevyyttä tai likaantuneisuutta ja tarjoavat elintärkeän ympäristön myös muille vesiekosysteemin eliöryhmille, kuten esimerkiksi kaloille ja hyönteisille.

Vesikasvillisuustutkimuksissa määritellään kasvilajisto sekä arvioidaan kasvien runsautta ja peittävyyttä. Tulosten tulkinnassa käytetään esimerkiksi kullekin kasvilajille olemassa olevia ravinteisuusvaatimuksia. Me olemme LUVYssa tehneet pitkäaikaisia vesikasvillisuustutkimuksia vesistöjen yhteistarkkailuiden yhteydessä.

Teemme yksittäisiä vesikasvillisuustutkimuksia myös tilauksesta. Vesikasvillisuustutkimuksilla saadaan lisätietoa vesistön tilan muutoksista pitkällä aikavälillä, minkä vuoksi vesikasvillisuustutkimukset sopivat erinomaisesti myös ennen vesistökunnostuksia tehtäväksi. Tällöin vesistökunnostuksen vaikutuksia voidaan arvioida mm. vesikasvillisuudessa tapahtuvilla muutoksilla. Vesikasvillisuustutkimuksia tehdään pääsääntöisesti kesäaikaan heinä-elokuussa.

Heidi Tanttu

Heidi Tanttu

Position

Työ Siuntionjoen ja Itämeren hyväksi etenee puro purolta – kosteikot ja kaksitasouomat auttavat niin luontoa kuin maanviljelijääkin 

Työ Siuntionjoen ja Itämeren hyväksi etenee puro purolta – kosteikot ja kaksitasouomat auttavat niin luontoa kuin maanviljelijääkin 

Siuntioon on valmistunut uusia kaksitasouomia ja kosteikko. Kynnarbäckenin kaksitasouoma ja kosteikko sekä Bölebäckenin kaksitasouoma vähentävät peltojen tulvimista ja vesistöjä rehevöittävien ravinteiden päätymistä Siuntionjoen vesistöön ja sitä myöten Itämereen. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry jatkaa Siuntionjoen alueella tiivistä yhteistyötä maanomistajien kanssa vesiensuojelun ja tulvien ehkäisyn parantamiseksi.