Hule- ja salaojavedet
Tukea hulevesien ja salaojavesien hallintaan
Taajama-alueilta sekä teiltä valuvat hulevedet sisältävät kiintoainetta, ravinteita, kloridia, suolistobakteereja sekä usein myös haitallisia aineita kuten metalleja, öljyjä ja PAH-yhdisteitä. Runsas päällystetyn pinnan määrä (esim. asfalttipinnoitus) lisää alueella muodostuvan hulevesien määrää. Huleveden joukkoon voi viemäröidyllä alueella päätyä ristiliitäntöjen takia myös jätevesiä. Hulevesien kuormitusvaikutus voi olla rantavesistöihin huomattava. Rakennetuilla alueilla piste- ja hajakuormitus on yleensä pientä, mutta hulevedet voivat muodostaa huomattavan kuormituslähteen.
Viime vuosina on rakennettu taajamien yhteyteen erilaisia hulevesikosteikkoja, laskeutusaltaita, sadepuutarhoja, biopainanteita, viherkattoja, luonnonmukaisia avouomia ja näyttäviä hulevesiaiheita puistoihin. Hulevesiratkaisuiden toimivuudesta on kuitenkin niukasti tietoa ja pystymme auttamaan tämän tiedon kartuttamisessa.
Tarjoamme näytteenotto- ja tutkimuspalveluita hulevesien määrän ja laadun tutkimiseen joko hulevesiuomista tai hulevesiratkaisuista. Näytteenotto voidaan toteuttaa jatkuvatoimisin mittalaittein tai perinteisellä näytteenotolla. Tarvittavat analyysit suunnitellaan valuma-alueen ja tarpeiden mukaisesti.
Tarjoamme hulevesitutkimusten lisäksi peltojen ja muiden salaojitettujen alueiden salaojavesien tutkimusta. Salaojitetuilla alueilla ei ole pintavirtausta, vaan vesi virtaa pääosin salaojaputkistoissa, joista se laskee ojaan tai suoraan vesistöön. Salaojavesien mukana vastaanottavaan vesistöön päätyy kiintoainetta, ravinteita ja esimerkiksi torjunta-aineita. Salaojaseurantojen avulla voidaan tutkia kuormituksen määrää sekä salaojaveden sisältämien aineiden pitoisuuksia. Tutkimuksilla voidaan selvittää esimerkiksi erilaisten peltokäsittelyjen vaikutuksia veden laatuun.
Niina Hätinen
ympäristöasiantuntija
niina.hatinen@luvy.fi
044 773 0018
Vihdin kirkonkylän kupeeseen rakentunut iso kosteikko suodattaa maatalouden ja asuinalueen vesiä
Vihdin kirkonkylän läheisyyteen on valmistunut kosteikko helpottamaan Huovanojan ja sitä ympäröivien peltojen tulvimista sekä puhdistamaan vettä. Iso, neljän hehtaarin kokoinen kosteikko suodattaa vesiä noin 300 hehtaarin alueelta ennen kuin ne valuvat Olkkalanjokeen ja sitä kautta Kirkkojärveen.