Kasviplanktontutkimukset
Kasviplankton vesistön tilan ilmentäjänä
Planktonilla eli keijustolla tarkoitetaan mikroskooppisen pieniä vedessä keijuvia eläimiä ja kasveja. Kasviplankton reagoi herkästi sekä määrällisesti ja laadullisesti veden tilan muutoksiin. Täten kasviplanktontutkimus soveltuu hyvin vesistön lyhyt- ja pitkäaikaiseen seurantaan. Veden tilan muuttuessa kasviplanktonin määrä ja koostumus muuttuvat. Rehevöitymisen lisääntyessä aluksi kasvaa piilevien osuus ja rehevöitymiskehityksen jatkuessa myös sinilevien osuus kasviplanktonista suurenee vähitellen. Samanaikaisesti lajisto yksipuolistuu ja vähäravinteisia oloja sietävät lajit vähenevät.
Kasviplanktontutkimuksessa lajit määritetään näytteistä mikroskoopin avulla. Lajimääritys on aikaa vievää ja suurta asiantuntemusta vaativaa työtä, sillä kasviplanktoniin kuuluu erittäin runsaasti lajeja ja monet muistuttavat suuresti toisiaan.
Palveluihimme kuuluvat kasviplankton ja piilevätutkimusten toteuttaminen. LUVYn sertifioidut ja kokeneet näytteenottajat ottavat ja esikäsittelevät näytteet vaatimusten mukaisesti. Näitä näytteitä emme tutki itse vaan lähetämme ne edelleen alan asiantuntijoille, jotka selvittävät mm. yhteisön lajikoostumusta, yksittäisten lajien (taksonien) runsautta sekä yksilömäärinä että biomassana.


Länsi-Uudenmaan vesien tilassa parannusta, mutta myös haasteita: lähes 50 vuoden seuranta näyttää kehityksen
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on seurannut alueen vesien tilaa säännöllisesti velvoitetarkkailujen ja yhteistarkkailujen muodossa jo noin 50 vuotta eli yhdistyksen toiminnan alkuvuosista lähtien. Esimerkiksi Lohjanjärven tila on kohentunut merkittävästi viidessä vuosikymmenessä, mutta rehevöityminen piinaa yhä laajasti läntisen Uudenmaan järviä ja Itämeren rannikkoa. Rehevöitymistä edistää myös ilmaston lämpeneminen, jonka vuoksi myös jääpeitteisyyden kesto on lyhentynyt.