Kasviplanktontutkimukset
Kasviplankton vesistön tilan ilmentäjänä
Planktonilla eli keijustolla tarkoitetaan mikroskooppisen pieniä vedessä keijuvia eläimiä ja kasveja. Kasviplankton reagoi herkästi sekä määrällisesti ja laadullisesti veden tilan muutoksiin. Täten kasviplanktontutkimus soveltuu hyvin vesistön lyhyt- ja pitkäaikaiseen seurantaan. Veden tilan muuttuessa kasviplanktonin määrä ja koostumus muuttuvat. Rehevöitymisen lisääntyessä aluksi kasvaa piilevien osuus ja rehevöitymiskehityksen jatkuessa myös sinilevien osuus kasviplanktonista suurenee vähitellen. Samanaikaisesti lajisto yksipuolistuu ja vähäravinteisia oloja sietävät lajit vähenevät.
Kasviplanktontutkimuksessa lajit määritetään näytteistä mikroskoopin avulla. Lajimääritys on aikaa vievää ja suurta asiantuntemusta vaativaa työtä, sillä kasviplanktoniin kuuluu erittäin runsaasti lajeja ja monet muistuttavat suuresti toisiaan.
Palveluihimme kuuluvat kasviplankton ja piilevätutkimusten toteuttaminen. LUVYn sertifioidut ja kokeneet näytteenottajat ottavat ja esikäsittelevät näytteet vaatimusten mukaisesti. Näitä näytteitä emme tutki itse vaan lähetämme ne edelleen alan asiantuntijoille, jotka selvittävät mm. yhteisön lajikoostumusta, yksittäisten lajien (taksonien) runsautta sekä yksilömäärinä että biomassana.
Siuntionjoki yhdistää ihmisiä, kuntia ja yrityksiä – seminaarissa toivottiin jatkoa yhteistyölle joen tilan parantamiseksi
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n järjestämä Siuntionjoki 2030 -seminaari keräsi keskiviikkona Hotelli Siuntion tiloihin noin 55 hengen yleisön kuulemaan ajankohtaista tietoa joen tilasta ja tulevaisuuden kunnostussuunnitelmista. Niin paikalle tulleet asukkaat kuin kuntien, yritysten ja yhdistysten edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että Siuntionjoen tilan parantamista tulee jatkaa laajalla yhteistyöllä.