HOITOKALA II
HOITOKALA II – Länsi-Uudenmaan hoitokalastuksen tehostamishanke 2024–2025
Hankkeessa jatketaan teho- ja hoitokalastusta Vihdin Enäjärvellä sekä alapuolisilla latvajärvillä Poikkipuoliaisella, Tervalammella ja Huhmarilla (PoTeHu-järvet) vuonna 2025. Poikkipuoliaisella jatketaan tehopyyntiä, Enäjärvellä siirrytään ylläpitävään hoitokalastukseen. Kaikilla järvillä pyyntimuotona käytetään syysnuottausta.
LUVY koordinoi hanketta, jossa ostopalveluna toteuttavan teho- ja hoitokalastuksen lisäksi tehdään hoitokalastuksen vaikutusten seurantaa. Enäjärvellä tutkitaan myös kuhan ja hauen ravinnonkäyttöä.
Tavoitteet: Jatkaa Siuntionjoen latvajärvien, Enäjärven, Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven, ravintoketjukunnostusta sekä vaikutusten seurantaa vuonna 2025. Vuoden 2024 aikana kerätään Enäjärveltä ravinnonkäyttötutkimukseen hauki- ja kuha-aineisto, joka tutkitaan vuonna 2025. Samalla määritetään haukien ja kuhien ikä ja kasvu.
Aikataulu: 11/2024–3/2026
Rahoitus: kokonaisrahoitus 202 000 €
Rahoittajat: HOITOKALA II -hanketta rahoittavat Siuntonjoki 2030 -vision Latvoilta merelle -pilotin kautta sopimusrahoittajat: Vihdin kunta, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy ry, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Osuuspankki Uusimaa, Hotelli Siuntio. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta 55 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuosina 2024–2025.
Koordinointi: Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)
Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283
Länsi-Uudenmaan vesien suojeluun ja kunnostukseen merkittävää rahoitusta – uusissa hankkeissa kunnostetaan virtavesiä, järvien ravintoketjuja ja valuma-alueita
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on saanut Uudenmaan ELY-keskukselta rahoitusta uusiin vesiensuojeluhankkeisiin yhteensä 602 880 euroa. Rahoitus mahdollistaa vesiensuojelun ja vesistökunnostusten jatkumisen monilla alueilla, joilla on jo tehty paljon työtä. Jatkuvuus on tärkeää, sillä vesiensuojelutyössä vaikutuksia ei yleensä nähdä välittömästi vaan pitkäjänteisen työn tuloksena.