Julkaisu 167/2007
Lohjanjärven eteläosan Hållsnäsfjärdenin-Kyrköfjärdenin alueen syvänteiden hapettaminen on osa M-real Kirkniemen paperitehtaan jätevesiluvan velvoitetta. Syvänteistä ensimmäisen hapettaminen alkoi vuonna 1986 ja kolmen muun vuonna 1995.
Pohjan läheisen veden happipitoisuus parani hapettamisen aloittamisen jälkeen kaikilla Lohjanjärven eteläosan hapetettavilla syvänteillä. Kehitys on edelleen samansuuntainen Piispalanselällä, Ahtialansalmessa ja Kyrköfjärdenin syvänteillä. Hållsnäsfjärdenin kahden syvänteen pohjan läheisen veden happipitoisuuksissa käyrän suunta on viimeisten tulosten perusteella kääntynyt lievään laskuun. Jätevesien purkualuetta lähinnä olevan Mangsön syvänteen pohjalla happitilanne on ollut poikkeuksetta loppukesällä huono.
Vuoden 2006 aikana syvänteiden pohjan läheisen veden happipitoisuus oli hyvä tai kohtalainen alkukesään asti. Loppukesällä happimäärä väheni niin, että pitoisuus oli kaikilla havaintopisteillä lähellä nollaa. Täysin hapetonta pohjaa ei kuitenkaan havaittu. Lokakuuhun mennessä veden syksyinen täyskierto korjasi tilanteen.
Ravinnepitoisuuksien perusteella Lohjanjärven eteläosa edustaa jonkin verran suurempaa rehevyyttä kuin koko järvellä keskimäärin. Oleellisin seikka tarkastellun alueen ravinnepitoisuuksissa viimeisten parin vuosikymmenen aikana on fosforipitoisuuksien pieneneminen, joka on johtanut planktonlevästön tuotannon ja samalla yleisen rehevyyden vähenemiseen. Vuoden 2006 aikana ravinnepitoisuudet olivat sekä pintavedessä että pohjantuntumassa pääsääntöisesti suurimmat lähellä jäteveden purkualuetta.
Myös a-klorofyllipitoisuuksien avulla mitatun levätuotannon perusteella Lohjanjärven eteläosan tilanne on parantunut 1990-luvun alkuvuosista. Alue on tällä hetkellä hieman rehevämpi kuin lsoselkä, mutta selvästi vähemmän rehevä kuin järven pohjoisin selkäalue Maikkalanselkä tai Lohjan kaupungin keskustan tuntumassa oleva Pappilanselkä. Vuoden 2006 tuotantokauden a-klorofyllipitoisuudet olivat lämpimän kesän edullisten olosuhteiden vuoksi edellisvuotta suuremmat.