Valitse sivu

Julkaisu 114/2001

Lohjanjärven kolmen suurimman pistekuormittajan, Lohjan kaupungin, M-real Kirkniemen ja Laparex Oy:n, jätevesilupavelvoitteisiin perustuvaan kalataloudelliseen velvoitetarkkailuun kuului vuosina 1999-2000 vuosittainen saaliskirjanpito järven kuudella eri osa-alueella (Aurlahti, Isoselkä, Hållsnäsfjärden-Kyrköfjärden, Piispalanselkä, Karjalohjanselkä ja Mus­tionjoen ylä- ja keskiosa) ja järven tärkeimmän saalislajin, kuhan, iän ja taannehtivan kasvun määrittäminen Isoselän kuhasaaliin suomunäytteistä.

Suurin osa, runsas 80 %, Lohjanjärven ravinnekuormituksesta on peräisin järveen laskevien jokien ja järven oman lähialueen hajakuormituksesta. Kokonaiskuormituksesta vajaan 20 % kattava pistemäinen jätevesikuormitus on silti edelleen merkittävä kuormittaja paikallisesti. Virkistyskalastajat ovat todenneet mm. rantojen limoittuvan ja pyydysten likaantuvan muuta järveä nopeammin purkuputkien vaikutusalueella. Myös syvimpien pohjien pohjaeläimet voi­vat huonoimmin pistekuormituksen lähivaikutusalueilla.

Kirjanpitokalastajien saalistietojen perusteella vuosien 1999-2000 runsaimmat saalislajit olivat sulkava, hauki, kuha ja lahna. Pyydyksinä käytettiin eniten verkkoja. Saaliin koostumus vaih­teli vesialueen rehevyyden mukaan. Särkikalojen osuus kasvoi ja arvostettujen lajien osuus vä­heni rehevyyden kasvaessa.

Järven rehevimpien osa-alueiden, Aurlahdenja Hållsnäsfjärdenin-Kyrköfjärdenin, samoin kuin Mustionjoen kalastajat saivat saaliinsa pienemmällä pyyntiponnistuksella kuin esimerkiksi Karjalohjanselän tai Isoselän kalastajat. Saadun saaliin laatu ei järven rehevillä alueilla useimmiten kuitenkaan vastannut kalastajien toiveita: arvottomana ja kiusallisena saaliskalana pidetty sulkava oli runsain pyydyksiin tarttunut laji. Pistekuormitus on osaltaan vaikuttanut re­hevyyteen. Kuhaa, siikaa ja taimenta saatiin eniten järven puhtaimmilta selkäalueilta. Kuhan kasvunopeutta voidaan Lohjanjärven Isoselällä luonnehtia hyväksi.

LUVY
Yleiskatsaus

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallennetaan tietokoneellesi tai päätelaitteellesi, kun käyt verkkosivustollamme. Jokaisella myöhemmällä vierailukerrallasi ne asetetaan takaisin verkkosivullemme tai toiselle verkkosivulle, joka tunnistaa evästeen.