Provtagning vid samkontrollen av Hangö havsområde sommaren 2022. (LUVY / Johan Lindholm)
Samkontrollen av Hangö havsområde år 2022 följde det mera omfattande kontrollprogrammet, då man utöver den årliga fysikalisk-kemiska och hygieniska vattenkvaliteten samt klorofyll-a undersökningen, som indikerar algmängden i vattnet, granskade resultaten från den föregående fyra års-perioden. Dessutom undersökte man biologiska parametrar ss. bottenlevande djur, vattenvegetation samt fiskbestånd. Kontrollskyldiga år 2022 var Hangö Vatten -affärsverk, Hangon Puhdistamo Oy, Hangö stad (Hangö stängda soptipp) och Oy Forcit Ab. Som frivilliga deltog Hangö hamn och ViskoTeepak Oy Ab.
Kontrollområdets punktbelastning är numera koncentrerad till området söder om Hangöudd. På den norra sidan släpps numera endast kylvatten ut öster om Furunäs. Inom närområdet finns inga större jordbruk, vilket betyder att den diffusa belastningen från lantbruket är liten. Från utdikade kärrområden rinner emellertid en betydande mängd humusrikt vatten. Även Östersjöns allmänna tillstånd påverkar kontrollområdets vattenkvalitet.
På det öppna havsområdet söder om Hangö är vattenströmningarna kraftiga och vattnets omblandningsförmåga är stor. Man kunde inte just alls notera effekter från punktbelastningen i det södra havsområdet och näringshalterna var oftast på en måttlig nivå och syresituationen i vattnet nära bottnen var bra. Provpunkterna norr om udden och utanför Forcit var en aning frodigare och grumligare än i det södra havsområdet. Syrehalterna i det djupare vattnet hade på sensommaren sjunkit något, men de förblev på en hyfsad nivå. Vattnet blandas också inom detta område förhållandevis bra. I innerskärgården i det mera slutna Bengtsår området, är vattenomblandningen sämre och vattenkvaliteten där var den sämsta inom kontrollområdet, trots att punktbelastningen där har upphört. ”I de djupa områdena i Bengtsår området tar syret slut under sensommarens stagnationsperiod, och då frigörs näringsämnen som finns bundna i bottensedimenten till vattnet dvs. det uppstår en eutrofierande inre belastning”, säger vattendragsakkunniga Heidi Tanttu. Dessutom var vattenkvaliteten vid dikespunkterna vid Stormossens stängda avstjälpningsplats tidvis dålig, men i utsläppsområdet i havet kunde inga effekter märkas. Sensommarens klorofyll-a halter motsvarade i Bengtsår området och delvis i havsområdet norr om Hangö ett otillfredsställande tillstånd och i det södra havsområdet måttligt tillstånd.
Bottendjursbeståndet var rätt mångsidigt inom kontrollområdet och BBI-indexet, som belyser bottendjursbeståndets skick, låg på en god eller utmärkt nivå. Inom kontrollområdet påträffade man några främmande arter ss. kräftdjuret Sinelobus vanhaareeni (saksisiira på finska), kommakräfta och slamkrabba. Vattenvegetationen var typisk och utgjordes av normala makroalgsbälten på klippstränder. På två linjer noterade man ålgräs, som enligt naturdirektivet är en nära hotad art och beträffande blåstångzonens riklighet noterade man en liten förbättring. Vid provfisket söder om Hangö var enhetsfångsterna mindre än tidigare och de viktigaste arterna var abborre och mört. Abborrfångsten hade halverats medan fångsten av mörtfisk hållits oförändrad, vilket innebär att fiskbeståndet blivit något mera mörtfiskdominerat. Norr om Hangö var enhetsfångsten över ett kilo större än i det södra området och nära nivån i jämförelseområdet nära Tvärminne. Den rikligast förekommande arten var abborre och andelen rovfiskar i fångsten steg, vilket tyder på att fiskbeståndet fortsatt att förbättras. Den främmande arten svartmunnad smörbult förekom på båda områdena.
Samkontrollen fortsätter år 2024 enligt det mindre omfattande programmet och kontroll av tre bottendjurslinjer.
Publikation: Hangon merialueen yhteistarkkailun laaja yhteenveto vuosilta 2019–2022
Tilläggsuppgifter:
Heidi Tanttu
vattendragssakkunnig
heidi.tanttu@luvy.fi
045 7884 2875
Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) är en oberoende samarbets- och sakkunnigorganisation i Västra Nyland. Syftet med föreningens verksamhet är, att främja vattenskyddet och med det nära sammanhängande allmänna miljöskyddet inom sitt verksamhetsområde.
Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.