Grundvattenprovtagning
Grunvattenprovtagningen – ett viktigt skede i kontrolluppdragen
Vet du hur man kan ta ett representativt vattenprov från grundvattnet, som finns lagrat under markytan? Vi vet! Provtagningsprocessen är ett mycket viktigt skede i kontrolluppdraget, eftersom man endast ur vattenprover som tagits på rätt sätt kan få pålitliga resultat om vattenkvaliteten.
Grundvattenprovtagning
Grundvattenproven tas oftast ur för ändamålet installerade observationsrör. Ett för grundvattenprovtagning lämpligt rör är gjort av plast med en diameter på 50 mm, som är installerat i marken. I observationsröret finns en hålförsedd sildel i det avsnitt av marken, som leder vatten och via hålen slipper vattnet in i röret. Djupet på observationsröret varierar mycket, från några meter till några tiotal meter. Grundvattnet i är i Finland vanligtvis på 2–4 m djup, men i de stora sandformationerna, som på toppen av Lojoåsen, kan grundvattnet ligga mycket djupt.
Grundvattenproven tas antingen med hjälp av en pump eller med en hämtare gjord av plast. Oftast tas proven med hjälp av en pump. Grundvattenpumpen sänks ner i röret till önskat djup. Innan provet tas pumpar man upp vatten vars volym motsvarar tre gånger rörets volym, så att provet fås från den egentliga grundvattenförekomsten och inte från det vatten som står i röret. Det grundvatten som pumpas ur röret, leds med en slang, som fästs i pumpen, längre bort från röret. Då tillräckligt grundvatten pumpats, fylls provkärlen med grundvatten. Avslutningsvis monteras provtagningsutrustningen ner.
Grundvattenprov kan också tas från brunnar och källor. I de fallen pumpas inte vattnet, utan vattenprovet kan antingen tas direkt i provkärlen eller med hjälp av en separat provhämtare (bailer).
Vid provtagning av föreningar som är lättare än vatten, såsom prover för analys av oljekolväten, tas proven innan röret har tömningspumpats och då med hjälp av en provhämtare.
Specialprovtagningar
I vissa objekt är man tvungen att av säkerhetsskäl ta grundvattenprov med hjälp av specialutrustning. Speciellt vid provtagningar på avstjälpningsplatser är man tvungen att ta prov på de inre vattnen med hjälp av specialutrustning för att skydda sig mot giftiga gaser.
Vi fäster i all vår verksamhet speciell uppmärksamhet vid att arbetet utförs säkert, men arbetssäkerheten framhävs speciellt vid provtagning av de inre vattnen på soptippar samt vid gasmätningar. Vi har utrustning i användning, som lämpar sig för specialprovtagningar. Prover från de inre vattnen tas genom att använda skyddsdräkt (en så kallad rymddräkt) samt gasmask och friskluftsaggregat. Man luktar aldrig på vatten från avstjälpningsplatser på grund av att de eventuellt kan vara giftiga.
Niina Hätinen
miljösakkunnig
niina.hatinen@luvy.fi
044 773 0018
En ny våtmark vid Hiidenvesi sjöns strand förbättrar åkrarnas översvämningsläge, renar vattnet och erbjuder skydd för fiskar och fåglar
I Lojo i sjön Hiidenvesis sydvästra del har vattenskyddet igen tagit ett steg framåt, då en ny våtmark på stranden av Isotalonselkä fjärden i Anteenlahtiviken blivit färdig. Våtmarken, som förverkligats av Västra Nylands vatten och miljö rf, ökar naturens mångformighet och minskar mängden gödande näringsämnen som hamnar i Hiidenvesi. På samma gång underlättar våtmarken odlandet på det intill liggande åkrarna, då översvämningarna minskar.