Biologiska prover
Biologiska prover
Våra provtagare tar även olika biologiska prover med årtiondens erfarenhet. Vi utför provtagningarna, som sammanhänger med undersökningarna, på ett sätt som gör att resultatens pålitlighet, korrekthet och jämförbarhet säkras. Vi tar de biologiska proverna i enlighet med myndigheternas direktiv gällande ytvattnens undersökningsmetoder.
Bottendjursproven från forsområdena i de rinnande vattendragen tas med så kallad sparkhåvsteknik. Även i sjöarnas littoral eller stenstrandszon används sparkhåvsmetoden, medan det vid provtagning från sjöarnas mjuka botten i de djupare områdena används en Ekman-provtagare.
I åarnas kiselalgsundersökningar tas proven från forsområdenas stenar, medan man i sjöarna tar proven från sjölittoralens öppna stenstränder.
Sjöarnas växtplanktonprov tar vi med en Limnos-vattenhämtare som samlingsprov från 0–2 m djup.
Vid djurplanktonprovtagning använder vi vattenhämtare eller planktonhåv.
Sjundeå å förenar människor, kommuner och företag – På seminariet önskade man en fortsättning på samarbetet för att förbättra åns tillstånd
Sjundeå å 2030 -seminariet, som arrangerades av Västra Nylands vatten och miljö rf, samlade en publik på 55 personer i Hotelli Siuntios utrymmen, för att lyssna till aktuell information om åns tillstånd och framtida restaureringsplaner. Såväl de invånare som kommit till platsen som kommunernas och företagens representanter var eniga om, att arbetet för att förbättra tillståndet i Sjundeå å bör fortsätta genom ett brett samarbete.