Biologiska prover
Biologiska prover
Våra provtagare tar även olika biologiska prover med årtiondens erfarenhet. Vi utför provtagningarna, som sammanhänger med undersökningarna, på ett sätt som gör att resultatens pålitlighet, korrekthet och jämförbarhet säkras. Vi tar de biologiska proverna i enlighet med myndigheternas direktiv gällande ytvattnens undersökningsmetoder.
Bottendjursproven från forsområdena i de rinnande vattendragen tas med så kallad sparkhåvsteknik. Även i sjöarnas littoral eller stenstrandszon används sparkhåvsmetoden, medan det vid provtagning från sjöarnas mjuka botten i de djupare områdena används en Ekman-provtagare.
I åarnas kiselalgsundersökningar tas proven från forsområdenas stenar, medan man i sjöarna tar proven från sjölittoralens öppna stenstränder.
Sjöarnas växtplanktonprov tar vi med en Limnos-vattenhämtare som samlingsprov från 0–2 m djup.
Vid djurplanktonprovtagning använder vi vattenhämtare eller planktonhåv.
Den nya Aquarius-tidskriften har utkommit: lantbrukets vattenskydd är ett samspel
Årets nummer av Vattenskyddets centralförbund rf:s informationstidskrift Aquarius koncentrerar sig på lantbrukets vattenskydd. Jordbruksmarkerna hör till vattendragens största belastningskällor och orsakerna till övergödningen, vilket gör att det är speciellt viktigt att främja vattenskyddet inom dessa områden. I bästa fall stöder samma åtgärder vattenskyddet samtidigt som de förbättrar åkrarnas växtskick och vattenhushållning.