Välj en sida

Ett tvåstegsdike i Kynnarbäcken i Sjundeå. (LUVY / Jouni Järviluoma)

Nya tvåstegsdiken och en våtmark har blivit klara i Sjundeå. Kynnarbäckens tvåstegsdike och våtmark samt tvåstegsdiket i Bölebäcken minskar översvämningarna på åkrarna samt minskar mängden gödande näringsämnen som hamnar i Sjundeå å:s vattendag och därifrån vidare till Östersjön. Västra Nylands vatten och miljö rf fortsätter det täta samarbetet i Sjundeå å området tillsammans med markägarna för vattenskyddet och förbättrandet av förhindrandet av översvämningar.

Kynnarbäcken rinner till Tjusträsket, som är den nästsista sjön i Sjundeå innan havet. Västra Nylands vatten och miljö har utrett mängden belastning, som kommer till sjön från de olika fårorna, och planerar vattenskyddsåtgärder utgående från detta. Arbetet har inletts i Kynnarbäcken, eftersom den stora utmaningen där är översvämningar som stör jordbruket och ökar vattendraggsbelastningen. Översvämningarna har inneburit problem även för användarna av vägarna och vägunderhållet.

LUVY har tillsammans med områdets markägare, jordbrukare och väglag planerat och förverkligat ett tvåstegsdike för att minska översvämningarna i Kynnarbäcken samt en våtmark vid Kynnarträskets strand som gynnar vattenskyddet. På samma gång förbättrades Kynnarvägen, som lidit av översvämningar och en vägtrumma byttes ut, vilket betyder, att förutom lantbruket och vattenskyddet gynnades även väganvändarna. Arbetet blev klart i september 2024.

I ett tvåstegsdike finns en flodslätt, dit vattnet vid stora flöden kan stiga och den minskade strömningshastigheten minskar erosionen i bäckfåran. De jordmassor som uppstod vid grävarbetena i Kynnarbäcken, användes för att höja den intill liggande åkern.

”Jag är mycket nöjd med slutresultatet och samarbetet med LUVY. Allting gick rentav bättre än väntat och även de andra markägarna har berömt slutresultatet,” berömmer markägaren Kirsi Pesonen.

Längre söderut rinner Bölebäcken till Vikträsket, Sjundeå ås sista sjö innan havet. Vid iståndsättningen gjorde man om den delvis igenvuxna lantbruksfåran till ett tvåstegsdike på en sträcka på två kilometer. Man gjorde en flodslätt i fåran, så att vattnet inte längre skulle stiga upp på åkrarna. Jordmassorna, som uppstod vid grävarbetena, användes för att höja de intill liggande åkrarna.

Människan har under årens lopp kraftigt förändrat vattnets naturliga lopp i Bölebäcken området, såsom i många andra under långa tider bebodda och för jordbruk använda områden. Då man har rensat och rätat ut fårorna och de naturliga områdena där vattnet fördröjts tagits i bruk för odling, strömmar vattnet snabbare än i naturtillstånd från källflödena till vattendragets nedre delar, där problemet sedan kan ses som översvämningsproblem. Huvudsyftet med Bölebäckens tvåstegsdike var en förbättring av vattenhanteringen dvs. en minskning av översvämningarna på de intill liggande åkrarna. Samtidigt minskar även vattendragsbelastningen.

“Det är fint att se hur det långsiktiga samarbetet mellan kommunerna gällande finansieringen ger resultat. Tillsammans kan vi åstadkomma mer och naturen tackar,” säger Sjundeå kommuns miljöchef Lotta Juusti.

I såväl Kynnarbäcken som Bölebäcken har man för avsikt att fortsätta med åtgärderna för att minska belastningen och förbättra vattenhanteringen i de övre delarna av vattendragen. Ifall du är en markägare i området och är intresserad av restaureringar, ta då kontakt med Annika Söderholm-Emas (kontaktuppgifterna finns nedan). Vattenskyddsåtgärderna är alltid helt frivilliga för markägarna. LUVY förverkligar våtmarker och tvåstegsdiken med hjälp av projektfinansiering, och förverkligandet medför inga kostnader för markägaren. Åtgärderna anpassas tillsammans med områdets övriga behov vilket innebär att man då ofta får en kostnadsfördel.

Se videon om kalkning av de uppgrävda jordmassorna i Bölebäcken på åkrarna intill det nya tvåstegsdiket på LUVY:s Facebook-sida eller Instagram.

Kynnarbäckens våtmark och tvåstegsdike gjordes inom LUVY:s Lumme-projekt och Bölebäckens tvåstegsdike igen var en del av VALUME II-projektets arbeten.

Tilläggsuppgifter:

Anu Suonpää-Espinola
projektchef
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
044 745 7197

Annika Söderholm-Emas
sakkunnig, vattenskydd inom jordbruket
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019

VALUME II-projektet förverkligas som en del av Kustvattenvisionen 2050 -arbetet som strävar efter att förbättra kustvattnens tillstånd. Ett sexårigt finansieringsavtal har gjorts tillsammans med kommunerna, med målsättningen att restaurera kustvattnen. Visionen finansieras för närvarande av Raseborgs, Sjundeås och Kyrkslätts kommuner. Projektet har fått finansiering från Miljöministeriets Program för effektiverat vattenskydd (NTM-centralen i Norra Österbotten, vattenhantering inom jord- och skogsbruket) 210 000 € för åren 20232025. Projektet tar slut 15.6.2025. 

Vattenskyddets effektiveringsprogram 2019–2023, som startades av miljöministeriet, är en betydande satsning på skyddet av vattnen: målet är ett gott tillstånd i Östersjön och inlandsvattnen.

LUMME-projektet verkställer åtgärder för att kontrollera belastningen från jord- och skogsbruket, följer upp restaureringsåtgärdernas effekt samt bjuder på aktuell information om vattenskyddsåtgärder och dess stödformer till regionens jord- och skogsbruksaktörer. 

Projektet finansieras via de regionala vattendragsvisionerna Laxfiskarna till Svartån 2030, En livskraftig och hinderfri Sjundeå å 2030 och Kustvattenvision 2050 och via projektet Hiidenvesi restaurering av kommunerna Lojo, Raseborg, Vichtis, Kyrkslätt, Högfors, Sjundeå och Ingå. Därtill finansieras Hiidenvesi-projektet av Helsingforsregionens miljötjänster HRM, fiskeriområdet Karjaanjoen vesistön kalatalousalue. Miljöministeriet finansierar projektet med medel från vattenskyddets effektiveringsprogram med en andel på 50 % under åren 2022–2024.

Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.