Salla Heikkinen (v) och Tiina Tikkanen (h) utför märkningar av paunettfångsten på våren 2022. (LUVY / Jussi Vesterinen)
Inom effektiviseringsprojektet av vårdfisket, som koordineras av Västra Nylands vatten och miljö rf, undersökte man år 2022 mörtfiskarna, mörtens, braxens och björknans ålder, tillväxt, ålder för könsmognad samt rörelser mellan sjöarna Enäjärvi och Poikkipuoliainen i Vichtis. Undersökningen är en del av Sjundeå å 2030-vattendragsvisionens restaureringsprogram, som har inletts med effektiverat fiske i Enäjärvi, och det erbjuder tilläggsinformation om fiskbeståndets åldersstruktur samt skillnaderna mellan sjöarna, vilket ger stöd åt planeringen av restaureringarna.
Inom undersökningen märkte man totalt 2 178 mörtfiskar med hjälp av ett T-ankarmärke som fästes vid ryggfenans bas. Fiskarna fångades med paunett (en mindre fiskevårdsryssja) i Hulttilanjoki åns sjöutlopp från Enäjärvi och i mynningen till Poikkipuoliainen dvs i båda sjöarna under våren 2022. De märkta fiskarna släpptes fria och de fångades intensivt fram till hösten med paunettutrustning på bägge sidor av ån. I inledningen av undersökningen följde man med fiskarnas dödlighet till följd av märkningen, men den konstaterades vara mycket låg.
Totalt 101 märken återficks dvs 4,7 % av samtliga märkta fiskar och av dessa var 18 sådana, som vandrat från ena sjön till den andra. Ca 70 % av de fiskar som vandrat var björknor, men även några mörtar och braxnar fanns med. Samtliga fiskar, som vandrat, hade simmat från Poikkipuoliainen till Enäjärvi – och det livligaste vandringsskedet föreföll att inträffa under björknans lektid. Med hjälp av undersökningsmetoden kunde man inte uppskatta hur mycket fisk som vandrar från ena sjön till den andra, men man fick i alla fall en uppfattning om att fisken rör sig mellan sjöarna.
“Det är viktigt att beakta, att fisken rör sig mellan sjöarna, speciellt i sjöarna längs vattendraget, där man utför vårdfiske. Det finns fisk, som kommer från vattnen nedanför, vilket innebär, att ifall man upphör med vårdfisket av en eller annan orsak i sjön Enäjärvi, fylls sjön så småningom av förutom avkomman från de fiskar som blir kvar i sjön, men också av fiskar som kommer bortifrån. Detta faktum betonar för sin del vikten av, att man fortsätter med vårdfisket”, funderar LUVYs projektchef Jussi Vesterinen.
Mörtarna, björknorna och braxnarna i såväl Enäjärvi som Poikkipuoliainen uppvisade en långsam tillväxt, vilket är typiskt för mycket frodiga sjöar. Båda sjöarna har en lång historia när det gäller vårdfiske, men man kunde inte notera någon klar förbättring när det gäller fiskarnas tillväxt till följd av vårdfisket.
“Vårdfisket i bägge sjöarna har länge varit ganska ineffektivt, vilket troligtvis förklarar att man inte kan se någon önskat resultat av de tidigare restaureringarna, då det gäller mörtfiskarnas tillväxt. Bestånden har snarare blivit ännu tätare och tillväxten har avtagit. Det effektiverade fisket, som nu pågår, hoppas man att skall förändra situationen i önskad riktning.”, tillägger Vesterinen.
Ansvarig för undersökningen var studerande Salla Heikkinen, som studerar akvatiska vetenskaper vid Jyväskylä universitet och undersökningen ledde till hennes pro gradu-undersökning.
Pro gradun kan läsas på adressen: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401191387
Tilläggsuppgifter:
Jussi Vesterinen
vattendrags- och fisksakkunnig
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648
Projektet Västra Nylands effektivering av vårdfisket finansierades via vattendragsvisionerna för Hiidenvesi– och Sjuneå å 2030 av kommunerna Ingå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Loppis samt Rosk’n Roll Oy Ab och Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY). Avtalsfinansiärer för Hiidenvesi restaureringsprojekt var dessutom Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM och fiskeriområdet Karjaanjoen vesistön kalatalousalue.
Vattendragsvisionen för Sjundeå å 2030 har under åren 2019–2024 finansierats av: Vichtis, Lojo, Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt samt av Rosk’n Roll Oy Ab. Dessutom har visionen finansierats genom pilotprogrammet Från källsjöarna till havet av Yara Finland Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Wärtsilä Oy, OP Nyland, Hotelli Siuntio, Föreningen Nylands friluftsområden UUVI samt Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY).
Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.