Installation av en markbädd. (LUVY / Minttu Peuraniemi)
Det har plingat i rådgivarens telefon hos Västra Nylands vatten och miljö rf och även i rådgivnings e-posten har det under sommaren doppat in kontakter i en jämn ström från områdets invånare och stugfolk. Denna sommar har största delen av rådgivningsförfrågningarna handlat om förnyande av avloppsvattensystemet och invånarna har varit i behov av råd om hur man förverkligar förnyandet. LUVY har utfört avloppsvattenrådgivning i Västra Nyland redan i 14 år.
Detta år inledde kommunerna i Västra Nyland en effektiverad avloppsvattenövervakning. Övervakningen i kommunerna har skett genom att antingen samla in avloppsvattensredovisningsblanketter eller genom övervakningsbesök. Om fastigheten inte är ansluten till ett avloppsvattennät, som upprätthålls av kommunen, är fastighetsägaren själv skyldig att sköta avloppsvattenbehandlingen i enlighet med lagstiftningen samt de kommunala bestämmelserna.
Förnyande av avloppsvattensystemet
På känsliga strand- eller grundvattenområden bör avloppsvattensystemen förnyas omedelbart ifall det nuvarande systemet inte uppfyller lagstiftningens krav. På övriga känsliga områden bör avloppssystemen förnyas i samband med ändrings- och reparationsarbeten som kräver tillstånd. Det är skäl att notera, att felaktiga och söndriga system bör repareras omedelbart. Då man förnyar systemet bör man avancera enligt följande direktiv:
- Tag kontakt med en kompetent avloppsvattenplanerare.
- Då planeraren har uppgjort en avloppsvattenplan, där man har beaktat lagstiftningens och kommunens miljöbestämmelsers krav samt lokala särdrag, ansök om åtgärdstillstånd för förnyandet av avloppssystemet från byggnadstillsynen. Avloppsvattenplanen bifogas till åtgärdstillståndsansökan.
- Då åtgärdstillståndet är beviljat och vunnit laga kraft kan man börja bygga systemet. Efter prisjämförelser/konkurrensutsättning välj en ansvarig FVA arbetsledare samt en avloppsvattenentreprenör. Det är bra att dokumentera och fotografera byggnadsentreprenaden och bifoga dessa till avloppsvattenplanen.
- Då projektet är färdigt, tag avloppsvattensystemet i bruk och se till att systemet servas i enlighet med bruks- och servisdirektiven. Bevara avloppsvattenplanen hemma som en avloppsvattenutredning.
Tips om förnyandet av systemet kan också ses på video i Facebook eller Instagram (på finska).
Tilläggsinformation om glesbygdens avloppsvatten hittas på: Glesbygdens avloppsvatten – Vesientila
Tilläggsuppgifter:
Niina Hätinen
miljösakkunnig
niina.hatinen@luvy.fi
044 773 0018
Västra Nylands glesbygdsavloppsvattenprojekt strävar till, att främja behandlingen av glesbygdens avloppsvatten i samarbete med kommunerna. Områdets 8 kommuner deltar i projektet som finansiärer: Hangö, Ingå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis. Projektet koordineras av LUVY. Projektet är en del av de västnyländska kommunernas glesbygdsavloppsvattenstrategi 2022–2026. Projektets finansiering kommer från områdets kommuner.
Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.