Välj en sida

Bild: Under dagen åstadkom man många olika maträtter vid brasan. På bilden håller man på med gösknyten med gräslök och pestofärskost.

Hola Lake –projektet arrangerade tillsammans med Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset en fiskmatsdag lördagen den 4.5 i Pääkslahti vid Hiidenvesi sjö vid laavun, som byggts av och underhålls av föreningen Hiidenveden Purjehtijat.

Vid evenemanget fick 14 ivriga av fiskmat intresserade deltagare testa sina fiskhanteringsfärdigheter samt fördjupa sig i många olika fiskrecept på fisktillredning på öppen eld.

Dagen inleddes med kaffe och diskussioner vid brasan. Jukka Väre, som stod för dagens fiskfångst berättade om sin bakgrund, fiskerfarenheter samt om de bästa fiskeplatserna i Hiidenvesi sjö. Jukka demonstrerade också förtjänstfullt sina fiskbehandlingsfärdigheter och lärde intresserade kursdeltagare hur man rensar och filear gös, abborre, gädda, braxen och faren.

Till den egentliga mattillredningen kom man under ledning av Suvi Malinen från Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Suvi hade tagit med sex olika fiskrecept, som kursdeltagarna parvis tillredde. Under dagen gjorde man vid brasan bl.a. fisksoppa, halstrad fisk samt olika fiskknyten och rullar. Extra smak till maträtterna gav lök, och ett flertal olika färska örter. Maträtterna, som avslutningsvis avnjöts av kursdeltagarna, fick mycket beröm för sin läckerhet och många fick nya värdefulla tips och recept för tillredning av fisk. Det hela kröntes av efterrätten, som var stora plättar som stekts över brasan.

Tillfällets arrangör Hola Lake är en ett allmännyttigt utvecklings- och samarbetsprojekt inom vattenvården i vilket deltar fyra operatörer från Finland och Sverige. Inom projektet stärker man de lokala operatörernas deltagande i sjörestaureringar, stöder användandet av användningen av inhemsk fisk samt förbättrar kunskapen om fiskbestånden i de utvalda sjöarna. Objektsjöar i västra Nyland är Hiidenvesi sjö, Lojo sjö och Enäjärvi sjö i Vichtis. Hola Lake –projektet delfinansieras med medel från Maaseudun kehittämisrahastos Leader-grupp Ykkösakseli ry.

Tack ännu till Kalervo Maarro från Hiidenveden Purjehtijat, som deltog i vår dag och var på många sätt till stor hjälp. HiiPus Puumanni laavun är ett ståtligt mäktigt, som varmt kan rekommenderas för alla.

Tilläggsuppgifter:

Hanna Keinänen
Sakkunnig
LUVY
hanna.keinanen(at)luvy.fi
04577507725