Valitse sivu

Hola Lake -hanke järjesti yhdessä Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa lauantaina 4.5. kalaruokapäivän Hiidenveden Purjehtijoiden rakentamalla ja ylläpitämällä Puumannin laavulla Hiidenvedellä Pääkslahdessa.

Kuva: Päivän aikana nuotiotulelle saatiin valmistumaan monenlaisia kalaruokia. Kuvassa ovat tekeillä kuhanyytit ruohosipulilla ja pestotuorejuustolla.

Tapahtumassa 14 innokasta kalaruoista kiinnostunutta pääsi testaamaan kalankäsittelytaitojaan ja perehtymään moniin erilaisiin nuotiolla valmistettaviin kalaresepteihin.

Päivä aloitettiin nuotiokahvien ja keskustelun lomassa. Päivän kalasaaliin meille toimittanut kalastaja Jukka Väre kertoi omasta taustastaan, kalastuskokemuksestaan sekä Hiidenveden parhaista kalastuspaikoista. Jukka esitti myös ansiokkaasti kalankäsittelytaitojaan ja opetti halukkaat kurssilaiset perkaamaan ja fileoimaan niin kuhaa, ahventa, haukea, lahnaa kuin sulkavaa.

Varsinaiseen ruoanvalmistukseen päästiin Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Suvi Malinin johdolla. Suvilla oli mukanaan kuusi erilaista kalareseptiä, joita kurssilaiset pääsivät pareittain valmistamaan. Päivän kuluessa nuotioiden liekeissä valmistui muun muassa kalasoppaa, halsteroitua ja hiillostettua kalaa sekä erilaisia kalanyyttejä ja -rullia. Lisämaustetta ruokiin toivat mm. sipuli ja lukuisat erilaiset tuoreet yrtit. Päivän päätteeksi nautitut ruoat saivat kurssilaisilta paljon kehuja herkullisuudestaan, ja moni sai hyviä uusia vinkkejä ja reseptiikkaa kalaruokien valmistukseen. Kaiken kruunasivat vielä nuotiolla jälkiruoaksi paistetut muurinpohjaletut.

Tilaisuuden järjestäjä Hola Lake on yleishyödyllinen vesienhoidon kehittämis- ja yhteistyöhanke, jossa on mukana neljä eri toimijaa Suomesta ja Ruotsista. Hankkeessa vahvistetaan paikallisten toimijoiden osallistumista järvikunnostukseen, tuetaan kotimaisen kalan käyttöä ja kartutetaan tietoa kohdejärvien kalakantojen tilasta. Länsi-Uudellamaalla hankkeen kohdejärviä ovat Hiidenvesi, Lohjanjärvi ja Vihdin Enäjärvi. Hola Lake -hanke saa osarahoituksen Maaseudun kehittämisrahastosta Leader-toimintaryhmältä Ykkösakseli ry.

Kiitokset vielä myös Hiidenveden Purjehtijoiden Kalervo Maarrolle, joka osallistui päiväämme ja oli laavulla apuna monella tavalla. HiiPun Puumannin laavu on upea retkeilykohde, jota voi lämpimästi suositella kaikille.

Lisätietoja:

Hanna Keinänen
Asiantuntija
LUVY
hanna.keinanen(at)luvy.fi
04577507725