Hemträsket området i Jolkbyåns tillrinningsområde. (LUVY / Paavo Ojanen)
Västra Nylands vatten och miljö rf har kartlagt Jolkbyåns belastning, översvämningar och övriga utmaningar gällande vattenhanteringen. Jolkbyån finns i Kyrkslätt. Man har färdigställt en kartläggning av det här biflödets vattendrags vattenhushållning och med hjälp av den kan man i fortsättningen rikta vattenskyddsåtgärderna till platser, där de behövs som mest.
Estbyån har tre sidoflöden. Estbyån-Kvarnbyån förgreningarna är till sin ekologiska status i måttligt skick. Jolkbyå-förgreningen har inte ännu klassificerats. Vid kartläggningen av vattenhanteringen redde LUVY ut områdets näringsbelastning, möjliga områden med betydande belastning sk. hot spot områden, situationen beträffande översvämningsläget samt områden där vattnet naturligt uppehålls, kända potentiella eller problematiska områden ur vattenhanteringssynvinkel samt möjligheterna att kunna utöka kvarhållningskapaciteten gällande dagvatten. Dessutom granskade man naturens mångformighet utgående från tidigare insamlat material. Vid kartläggningen använde man sig mycket av geodata, resultat från belastningsmodelleringar samt observationer genom kartläggning i fält.
På basen av kartläggningen finns Jolkbyåns mest översvämningskänsliga områden i områdena kring Hemträsket och Bråtaträsket. Dessutom har översvämningarna en viss tyngdpunkt i Kyrkslätts centrumområde i åns nedre del. I tätt bebyggda tätorter är vattnets möjligheter att infiltreras i marken mindre, vilket gör att tillrinningsområdets nedre del är mera utsatt för översvämningar.
Utgående från kartläggningen valde man sex möjliga restaureringsobjekt inom jord- och skogsbruksområdena och i dessa utförde man granskningar i fält. De aktuella objekten är preliminära och man har inte ännu underhandlat med samtliga markägare. Vattenskydds- och restaureringsåtgärder såsom byggandet av våtmarker är alltid helt frivilliga för markägaren. LUVY tar kontakt med markägarna inom områden där man rekommenderar vattenskyddsåtgärder. Ifall markägaren är intresserad av vattenskyddsåtgärder inom sitt eget område, sköter LUVY om planeringen och förverkligandet vanligtvis med hjälp av projektfinansiering och några kostnader för markägaren uppkommer inte.
I VALUME II projektet, som koordineras av LUVY, har man redan samarbetat med markägare och föreslagit vattenskyddslösningar utgående från denna kartläggning. Under sommaren 2024 blev en våtmark-tvåstegsdike klart ovanför Hemträsket vid Storängarna. Objektet förverkligades i samarbete med markägarna och WWF. Även andra objekt är under planering. Granskningen av vattenhanteringen och det systematiska restaureringsarbetet fortsätter i samarbete med Kyrkslätts kommun inom Central Baltic-projektet. Inom projektet gör man upp en granskning av Estbyån-Kvarnbyån biflödena samt förverkligar vattenskyddskonstruktioner på basen av den.
Ifall du äger mark inom området och är intresserad av vattenskyddsåtgärder, kan du ta kontakt med Annika Söderholm-Emas (sakkunnig, vattenskydd inom jordbruket, annika.soderholm-emas@luvy.fi, 044 528 5019).
Hur hjälper våtmarker och tvåstegsdiken till med att stoppa vattendragsbelastningen från skogar och åkrar samtidigt som det förbättrar odlingsmarkernas vattenhushållning? Läs mera på Vesientila-sidorna: Våtmarker – Vesientila, Tvåstegsdike – Vesientila.
Tilläggsuppgifter:
Anu Suonpää-Espinola
vattendragssakkunnig
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
VALUME II-projektet förverkligas som en del av Kustvattenvisionen 2050 -arbetet som strävar efter att förbättra kustvattnens tillstånd. Ett sexårigt finansieringsavtal har gjorts tillsammans med kommunerna, med målsättningen att restaurera kustvattnen. Visionen finansieras för närvarande av Raseborgs, Sjundeås och Kyrkslätts kommuner. Projektet har fått finansiering från Miljöministeriets Program för effektiverat vattenskydd (NTM-centralen i Norra Österbotten, vattenhantering inom jord- och skogsbruket) 210 000 € för åren 20232025. Projektet tar slut 15.6.2025.
Vattenskyddets effektiveringsprogram 2019–2023, som startades av miljöministeriet, är en betydande satsning på skyddet av vattnen: målet är ett gott tillstånd i Östersjön och inlandsvattnen.
Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.