Hemträsketin alue Jokbynjoen valuma-alueella. (LUVY / Paavo Ojanen)
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on kartoittanut Kirkkonummella sijaitsevan Jolkbynjoen kuormitusta, tulvimista ja muita vesienhallinnan haasteita. Tälle Estbyån vesistön sivuhaaralle on valmistunut vesienhallinnan kartoitus, jonka avulla voidaan jatkossa kohdentaa vesiensuojelutoimia paikkoihin, joissa niitä eniten tarvitaan.
Estbyån vesistössä on kolme sivuhaaraa. Estbyån-Kvarnbyån haarat ovat ekologiselta tilaltaan tyydyttävässä tilassa. Jolkbynjoen haaraa ei ole vielä luokiteltu. Vesienhallinnan kartoituksessa LUVY selvitti alueen ravinnekuormitusta, mahdollisia merkittävän kuormituksen alueita eli ns. hot spot -alueita, veden tulvimistilannetta ja luontaisia veden viivytysalueita, tiedossa olevia vesienhallinnan kannalta potentiaalisia tai ongelmallisia alueita sekä huleveden viivytyksen lisäämismahdollisuuksia. Lisäksi tarkasteltiin luonnon monimuotoisuutta perustuen aiemmin kerättyyn aineistoon. Kartoituksessa käytettiin laajalti eri paikkatietoaineistoja, kuormitusmallinnustuloksia ja maastokartoitushavaintoja.
Kartoituksen perusteella tulvaherkimmät alueet ovat Hemträsketin ja Bråtaträsketin ympäristössä. Lisäksi tulvat painottuvat Kirkkonummen keskustan alueelle joen alajuoksulle. Tiiviin kaupunkirakentamisen alueilla vähemmän vettä pääsee imeytymään maahan, jolloin valuma-alueen alaosa on alttiimpi tulvimiselle.
Kartoituksen pohjalta valittiin kuusi maa- ja metsätalouden mahdollista kunnostuskohdetta, joissa tehtiin maastotarkasteluja. Kyseiset kohteet ovat alustavia ehdotuksia eikä kaikkien maanomistajien kanssa ole käyty vielä neuvotteluja. Vesiensuojelu- ja kunnostustoimet, kuten kosteikkojen rakentaminen, ovat aina täysin vapaaehtoisia maanomistajille. LUVY ottaa yhteyttä maanomistajiin alueilla, joille suositellaan vesiensuojelutoimia. Jos maanomistaja on kiinnostunut vesiensuojelutoimista omilla maillaan, LUVY hoitaa suunnittelun ja toteutuksen tavallisesti hankerahoituksella, eikä maanomistajille aiheudu kunnostuksen toteuttamisesta kuluja.
LUVYn koordinoimassa VALUME II -hankkeessa on jo tehty yhteistyötä maanomistajien kanssa ja ehdotettu vesiensuojeluratkaisuja tämän kartoituksen pohjalta. Kesän 2024 aikana valmistui kosteikko-kaksitasouoma Hemträsketin yläpuolelle Storängarnaan. Kohde toteutettiin yhteistyössä maanomistajien ja WWF:n kanssa. Muitakin kohteita on suunnitteilla. Estbyån vesistön vesienhallinnan tarkastelua ja suunnitelmallista kunnostustyötä jatketaan yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa Central Baltic -hankkeessa. Hankkeessa laaditaan vesienhallinnan tarkastelu Estbyån-Kvarnbyån haaroille ja toteuttamaan vesiensuojelurakenteita sen pohjalta.
Jos omistat maata alueella ja olet kiinnostunut vesiensuojelutoimista, voit ottaa yhteyttä LUVYn maatalouden vesiensuojelun asiantuntijaan Annika Söderholm-Emasiin (annika.soderholm-emas@luvy.fi, 044 528 5019)
Miten kosteikot ja kaksitasouomat auttavat pysäyttämään metsistöä ja pelloilta vesistöihin valuvaa kuormitusta ja samalla parantavat viljelymaan vesitaloutta? Lue lisää Vesientila-sivustolta: Kosteikot – Vesientila, Kaksitasouoma – Vesientila
Lisätietoja:
Anu Suonpää-Espinola
vesistöasiantuntija
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
VALUME II -hanke toteutetaan osana rannikkovesien tilan parantamista tavoittelevaa Rannikkovesivisio 2050 -työtä. Rannikkovesien kunnostamisesta tehtiin kuusivuotinen rahoitussopimus kuntien kanssa vuosille 2023–2028. Visiota rahoittavat tällä hetkellä Raaseporin, Siuntion ja Kirkkonummen kunnat. Hanke sai ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahaa (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, maa- ja metsätalouden vesienhallinta) 210 000 € vuosille 2023–2025. Hanke päättyy 15.6.2025.
Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019–2023 on merkittävä panostus vesien suojeluun: tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila.
Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.