I Finland har man rensat, rätat ut och dämt upp strömmande vatten, vilket har lett till att många arter, som är beroende av strömmande vatten, blivit utrotningshotade eller helt försvunnit. I LUUVIRTA-projektet återställer man strömmande vatten till ett mera naturenligt tillstånd. Detta gynnar de värdefulla vandringsfiskarna, flodpärlmusslan och den övriga vattennaturen. Att naturen under vattenytan repar sig inverkar positivt även på livet ovanför vattenytan.
Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) har från Nylands NTM-central erhållit finansiering för nya vattenskyddsprojekt till ett belopp av 602 880 euro. Finansieringen gör det möjligt att fortsätta med vattenskyddet och vattendragsrestaureringarna på många områden, där man redan har utfört mycket arbete. Kontinuitet är viktigt, eftersom man inte genast ser effekterna av vattenskyddsarbetet utan det ses först som ett resultat av långsiktigt arbete.
I LUUVIRTA-projektet restaurerar man strömmande vatten för att förbättra naturens mångformighet i Karisåns och Sjundeå å:s vattendragsområden.
LUUVIRTAT-projektet (LUUVURTA – Västra Nylands strömmande vatten i skick och vandringshindren bort) som har inletts i år fick en finansiering på 203 000 euro från Nylands NTM-central. Projektet främjar den strömmande vattennaturens mångformighet och återinförandet av vattenekosystemens funktion i Västra Nylands vattendrag, speciellt i områden, för vilka man i den Nyländska vattenvårdens åtgärdsprogram 2022–2027 föreslagit åtgärder. Projektets totala budget för åren 2024–2026 är 406 000 euro.
I projektet planerar man och förverkligar restaureringar av strömmande vatten genom att avlägsna små vandringshinder och genom att främja avlägsnandet av de stora vandringshindren. Genom arbetet strävar man till, att återställa vandringsförbindelserna och de fungerande å-ekosystemen. Även tillrinningsområdesvisa restaureringar planeras. I dessa beaktar man vattennaturen och förbättrandet av vattenkvaliteten, fördröjningen av vattnet samt en minskning av belastningen.
Projektets åtgärder koncentreras till Karisån och Sjundeå ån. Båda vattendragens ekologiska tillstånd och speciellt deras naturtillstånd har försämrats av vattenbyggande, rensning av fåror och uträtningar, tillrinningsområdets markanvändning och en förändrad vattencirkulation. LUUVIRTA-projektet fortsätter med sina vattendragsrestaureringar, det arbete som gjorts inom LUUVIRSU-projektet, som avslutats i år.
I projektet Effektiverat vårdfiske i Västra Nyland (HOITOKALA II) fortsätter man med restaureringar av näringskedjor i Sjundeå å:s källsjöar
Restaureringen av näringskedjor i Sjundeå å:s källsjöar, som börjat lovande, fortsätter, då Nylands NTM-central beviljade ett bidrag på 112 000 euro till HOITOKALA II projektet för åren 2024–2025. Projektets totala budget är 202 000 euro.
I projektet säkerställer man för år 2025 en fortsättning av vårdfisket i sjön Enäjärvi i Vichtis samt i de nedanför liggande källsjöarna Poikkipuoliainen, Tervalampi och Huhmarjärvi. Då det gäller Poikkipuoliainen siktar man på en betydande effektivering av vårdfisket. På basen av tidigare erfarenheter från det effektiverade fiskeprojektet i Enäjärvi använder man sig av det klart mest kostnadseffektiva fångstsättet notfiske under hösten. Dessutom utför man inom projektet en intensiv uppföljning av vårdfiskets inverkan. I sjön Enäjärvi undersöker man också gösens och gäddans födoanvändning.
I VALLU-projektet siktar man in sig på att minska den yttre belastningen genom att restaurera tillrinningsområden samt genom att arrangera åkerkantsevenemang
Restaurering av tillrinningsområden i Västra Nyland – målsättningen ett gott tillstånd i inlandsvattnen och Östersjöns kustvatten (VALLU) -projektet fortsätter med att restaurera tillrinningsområdet genom att minska den yttre näringsbelastningen samt belastningen med fasta partiklar i flera tillrinningsområden i Västra Nyland. Nylands NTM-central beviljade projektet 317 800 euro för åren 2024–2026. Projektets totala budget är 635 600 euro.
Inom VALLU-projektet utför man ett omfattande restaureringsprojekt gällande tillrinningsområden i Västra Nyland genom att förverkliga vattenskyddskonstruktioner, som baserar sig på planer i tidigare projekt, såsom våtmarker och tvåstegsdiken, restaurering och förbättringar av befintliga vattenskyddskonstruktioner samt förverkligande av nya objekt. Inom projektet beaktar man även belastningen från dagvatten trots att huvudvikten nog ligger på att minska lantbrukets vattendragsbelastning. I projektet ingår även uppgörandet av restaureringsplaner för en del av tillrinningsområdena. Som nya områden erhölls finansiering för inledandet av restaureringsplaneringen gällande bl.a. Lojo sjö, Gennarbyviken och sjön Pyhäjärvi. Dessutom främjar man vattendragsvänligt jord- och skogsbruk genom information, bl.a. genom att arrangera åkerkantsevenemang.
Vattendragsrestaureringen i Veikkola fortsätter: strävan är att minska den yttre belastningen samt att förbättra och underhålla näringskedjans funktion
Veikkola vattendragsrestaureringsprojekt har fortgått i Kyrkslätt med början år 2018 med målområdena Mangsåns källsjöar Perälänjärvi, Lamminjärvi och Kaljärvi samt de strömmande vattnen. Restaureringarnas huvudvikt har varit i sjön Kaljärvi, vars näringskedja har restaurerats genom ett intensivt vårdfiske. Restaureringsarbetet får en fortsättning i och med att Nylands NTM-central beviljade projektet 50 000 euro för åren 2024–2025. Projektets totala budget är 100 000 euro.
Inom projektet fortsätter man med ett upprätthållande vårdfiske under åren 2024–2025. År 2024 utför man i Kaljärvi höstfiske av mörtfiskar med not och på våren 2025 fiske med paunetter. Uppföljningen av vårdfiskets inverkan fortsätter, då det gäller vattenkvaliteten och djurplankton. För att förstärka de försvagade bestånden av gös och utöka rovfiskarnas antal i sjöarna Kaljärvi och Lamminjärvi gör man också utplanteringar av gös. Inom projektet försöker man också förverkliga en vattenskyddsvåtmark inom Kaljärvi tillrinningsområde för att minska den yttre belastningen. Rådgivningen till områdets invånare fortsätter för att minska den yttre belastningen, speciellt då det gäller en vattendragsvänlig vård av strandtomter och fastigheter.
I Veikkola vattendragsrestaureringsprojektet har man för avsikt att utvidga det nätverkslika samarbetet inom hela Mankåns vattendragsområde och uppgöra en Mankåns vattendragsvision samt en gemensam strävan och inledandet av ett omfattande vattenskydd och vattenrestaurering från källsjöarna till havet såsom man har förverkligat bl.a. Sjundeå å:s vattendrag. En restaurering av tillrinningsområdet har ju en inverkan ända till utloppsområdet i kustområdet.
Tilläggsuppgifter:
Jussi Vesterinen
vattendrags- och fisksakkunnig
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648
Projektet LUUVIRTA finansieras genom de regionala visionerna Laxfiskarna till Karisån 2030 och En livskraftig och hinderfri Sjundeå å 2030 samt Hiidenvesi restaureringsprojekt av vattendragsområdenas kommuner Lojo, Raseborg, Vichtis, Kyrkslätt, Högfors, Sjundeå, Loppis och Ingå. Dessutom finansieras projektet för Hiidenvesi restaurering av samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM och Karisåns fiskeriområde. Miljöministeriet finansierar projektet LUUVIRTA till 50 % av de förverkligade kostnaderna under åren 2024–2026 via vattenskyddets effektiveringsprogram.

Projektet HOITOKALA II finansieras av visionen Sjundeå å 2030 via piloten Från källsjöarna till havet vars avtalsfinansiärer är: Vichtis kommun, föreningen Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy ry, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Andelsbanken Nyland, Hotelli Siuntio. Miljöministeriet finansierar projektet åren 2024–2025 med 55 % av projektets förverkligade kostnader med medel från vattenskyddets effektiveringsprogram.


VALLU-projektet finansieras i huvudsak av Kustvattenvisionen 2050, Sjundeå å 2030 –visionen och Laxfiskarna till Karispån –visionens avtalsfinansiärer: Raseborg, Sjundeå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo, Hangö, Vichtis och Ingå, LUVY samt Västra Nylands fiskeriområde. Miljöministeriet finansierar projektet till 50 % av de förverkligade kostnaderna åren 2024-2026 med medel från vattenskyddets effektiveringsprogram.
Veikkola vattenrestaureringsprojekt finansieras av: Kyrkslätts kommun och delägarlaget Veikkolan Vedet. Miljöministeriet finansierar projektet till 50 % av de förverkligade kostnaderna med medel från vattenskyddets effektiveringsprogram åren 2024–2025.

Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.
