Välj en sida
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Restaurering av Brännmalmsbäcken i Sjundeå 25.9.2019

25.9.2019 klo 15:00 - 20:00

Restaurering av Brännmalmsbäcken i Sjundeå å onsdagen 25.9. kl 15–20. Vi utlovar praktiskt vattenvårdsarbete där musklerna stärks och sinnet piggas upp i trevligt sällskap!

Vad? För att iståndsätta bäcken tillsätts grus och sten i fåran för att liva upp bäcken och främja öringens förökning. Med dig behöver du gummistövlar eller vadarbyxor samt klädsel som lämpar sig för utomhusarbete. De som ställer upp bjuds på dryck för att släcka törsten samt lite tilltugg.

Var? Vi träffas vid vägkorsningen mellan Brännmalmsbäcken och Brännmalmsvägen nära järnvägen (det finns en skylt som berättar när du är framme).

För vem? Här är en ypperlig chans för just dig att konkret hjälpa Sjundeå ås havsöringar och kräftor. Ingen tidigare erfarenhet av bäckrestaurering behövs. Sakkunniga handleder arbetet på plats. ”Man kan delta i talko-arbete någon timme, eller också hela kvällen, enligt din egen tidtabell”, säger projektansvarige Juha-Pekka Vähä från Västra Nylands vatten och miljö rf.

Anmälan önskas för att göra arrangemangen smidiga och för att förbereda serveringen! Görs via telefon till 04577507727 eller via e-post till juha-pekka.vaha(at)luvy.fi.

Det huvudsakliga målet med restaureringen av Brännmalmsbäcken är att förbättra öringens möjligheter till fortplantning.

Enligt de kartläggningar och utredningar som gjorts är Brännmalmsbäcken en bäck som bevarats delvis i nära naturtillstånd eller i naturliknande tillstånd. Brännmalmsbäcken har en hög potential som förökningsområde för havsöring, där ynglen har gott om bra livsmiljöer. Öringens förökningsmöjligheter kan förbättras betydligt genom att införa lekgrus i bäcken. Genom tiderna har det också samlats skräp och skrot i bäckdalen som bör städas bort. Förutom den vattenlevande naturen gynnas också människan av en iståndsättning av Brännmalmsbäcken, då bäckdalen erbjuder mångsidiga upplevelser av den vattenlevande naturen direkt i byns centrum.

Läs mer om projektet Sjundeå å 2030.

Evenemanget hittas även på Facebook.

Tilläggsuppgifter:

Juha-Pekka Vähä
projektansvarig
LUVY
juha-pekka.vaha(at)luvy.fi
04577507727

Detaljer

Datum:
25.9.2019
Tid:
15:00 - 20:00
Evenemang Kategori:

Plats

Brännmalmsbäckenin ja Palonummentien risteys