Publiken på Sjundeå å 2030 -seminariet var intresserade av tillståndet i sina närvattendrag. (LUVY / Raisa Autio)
Sjundeå å 2030 -seminariet, som arrangerades av Västra Nylands vatten och miljö rf, samlade en publik på 55 personer i Hotelli Siuntios utrymmen, för att lyssna till aktuell information om åns tillstånd och framtida restaureringsplaner. Såväl de invånare som kommit till platsen som kommunernas och företagens representanter var eniga om, att arbetet för att förbättra tillståndet i Sjundeå å bör fortsätta genom ett brett samarbete.
Västra Nylands vatten och miljö rf har tillsammans med sina samarbetskumpaner utfört betydande restaureringsåtgärder i Sjundeå å:s vattendrag under de senaste sex åren med hjälp av vattenvårdsbidrag från områdets kommuner, företag samt staten. Restaureringsplaner har uppgjorts för tio sjöar, fem våtmarker och ett tvåstegsdike har anlagts, i sjön Enäjärvi i Vichtis samt andra källsjöar i ån har man utfört vårdfiske och årligen har man arrangerat rådgivningstillfällen för lantbrukarna gällande vattenskydd. Restaureringar av strömmande vatten har gjorts på 14 platser och Sjundeå å:s öringens levnadsområde har tack vare dem utökats med 12 kilometer.
LUVYs verksamhetsmodell är, att identifiera de värsta källorna för belastning med fast substans och näringsämnen samt att rikta vattenskyddsåtgärderna till dessa så kallade hot spot -områden.
”Sjön Enäjärvis inverkan på det nedanför liggande vattendraget är stor och därför är verksamhetsmodellen från källorna till havet motiverad: vi inleder restaureringarna i källvattendragen och fortsätter nedströms mot havet. Vi försöker styra restaureringsarbetet av tillrinningsområdena så att åtgärder även vidtas i tillrinningsområdets nedre delar av Sjundeå å och till slut även i de med tanke på Östersjön mest belastande områdena. Sjundeå å är en av de största belastarna av kustvattnen i Västra Nyland, vilket innebär att förbättrandet av tillståndet i ån även påverkar tillståndet i havet,” poängterade projektchef Jussi Vesterinen på Sjundeå å 2030 -seminariet.
Kommunernas och företagens stöd är oersättligt för det långsiktiga arbetet för Sjundeå å:s bästa
Tillrinningsområdets kommuner Sjundeå, Vichtis, Lojo, Kyrkslätt och Ingå förband sig genom Sjundeå å 2030 -visionen, som godkändes 2018. Finansieringen, som fås via den, utgör grunden för restaureringen av Sjundeå å. LUVY väntar under detta år på beslut från kommunerna om en fortsättning av finansieringen för åren 2025–2030.
”För att vi fortsättningsvis skall kunna göra effektivt vattenskyddsarbete, behöver vi finansiering. Vi har åstadkommit mycket inom Sjundeå å 2030-visionen, men ännu finns det mycket kvar att göra. Genom grundande av projekt har vi kunnat fördubbla den finansiering som vi fått från kommunerna och företagen,” sade projektchef Jussi Vesterinen.
Man har även fått stöd för vattenskyddsarbetet från områdets företag. Med och finansierar förbättrandet av tillståndet i Sjundeå å är Rosk’n Roll Oy Ab, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Wärtsilä Oy, OP Nyland, Hotelli Siuntio och Föreningen Nylands friluftsområden UUVI. Ett betydande finansiellt stöd och arbetsinsats har också erhållits från föreningen Siuntion latvajärvien suojeluyhdistys ry (Lasy ry) speciellt då det gäller restaureringen av sjön Enäjärvi i Vichtis samt åns övriga källvatten.
”Det är exceptionellt i Finland, att en lokal vattenskyddsförening samt en så här stor grupp företag har kommit med och finansierar arbetet för det lokala vattendragets bästa,” sade Vesterinen.
Närvattendragen intresserade invånarna
Seminariepubliken undersökte intresserat de kartor över tillrinningsområdet som hämtats till Hotelli Siuntios lobby. Många var intresserade speciellt av det egna vattendragets skick och förbättringen av det. Information gick vid tillfället i bägge riktningar: LUVY fick till exempel information om översvämningskänsliga områden av invånarna.
Diskussion uppstod också på seminariet gällande ett aktuellt vattenärende dvs. avloppsvattenreningsverket som planeras i södra Nummela. Reningsverket skall ersätta Nummela nuvarande reningsverk. Reningsverkets inverkan på Sjundeå å:s vattendrag har väckt oro.
Belastarna av Sjundeå å, såsom reningsverket, är skyldiga att kontrollera effekterna på vattendraget av sin verksamhet och det förverkligas genom flera aktörers gemensamma samkontroll. LUVY sköter opartiskt vattenprovtagningen och undersökningen av dem samt rapporteringen av resultaten.
Tilläggsuppgifter:
Sjundeå å 2030 -seminariets presentationsmaterial hittas på evenemangets nätsidor: Sjundeå å 2030 -seminarium: Tillsammans för renare vattendrag – LUVY
Jussi Vesterinen
vattendrags- och fisksakkunnig
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648
Vattendragsvisionen för Sjundeå å 2030 har under åren 2019–2024 finansierats av: Vichtis, Lojo, Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt samt av Rosk’n Roll Oy Ab. Dessutom har visionen finansierats genom pilotprogrammet Från källsjöarna till havet av Yara Finland Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Wärtsilä Oy, OP Nyland, Hotelli Siuntio, Föreningen Nylands friluftsområden UUVI samt Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY).
Vi utför arbete som en del av Västra Nylands vattendragsrestaureringsnätverk!
Nätverket samlar områdets vattendragsrestaurerare och delar information om vattendragens tillstånd samt information om hur envar själv kan påverka tillståndet i sina närvatten.