Vattendragssakkunnig Maria Kihlström
Maria Kihlström
Vattendragssakkunnig
FM – biologi, specialiserad på miljöbiologi, Miljöplanerare (YHS)
maria.kihlstrom@luvy.fi
050 340 0258
Språk: svenska, finska och engelska
Vattendragssakkunnig och geodatakunnig
Maria Kihlström har en bred miljökännedom som utnyttjas såväl inom olika projekt som beställningsundersökningar. Hon behärskar också utmärkt geodatavärlden och till hennes specialansvarsområden hör också underhållet av LUVYs data inom geodata samt behandlingen och analyserna av geodata, som en del av rapporteringen. Marias yrkesmässiga specialintresse är, att undersöka kopplingarna mellan olika naturfenomen och deras orsaks-följd förhållanden samt ändamålsenlig nyttoanvändning av geografiskt data. Hon har tidigare i sin karriär fungerat som lärare i vattenärenden vid yrkeshögskola samt som forskare i fiskparasitologi. Marias modersmål är svenska och hon ansvarar för sin del för föreningens översättningar speciellt då det gäller projekten.
Tjänster
- Vattendrag
- Våtmarksärenden
- Markförbättringsmedel
- Geodata
Publikationer
- Joklbyån vesienhallinnan kartoitus
- Kirkkonummen Stora Lonoksin kunnostussuunnitelma
- Karkkilan Vaskijärven kunnostustarkastelu
- Tammisaari-Pohjan kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma
- Ekenäs-Pojo fiskeriområdes nyttjande- och vårdplan
- Siuntion Vikträskin kunnostussuunnitelma
- Siuntion Tjusträskin kunnostussuunnitelma
- Kirkkonummen Harasatsviken–Bockfjärden-alueen kunnostustarkastelu
- Pikkalanlahden kunnostustarkastelu
- Dragsviksfjärdens restaureringsplan
- Inkoon Kyrkfjärdenin kunnostustarkastelu
- Kirkkonummen Tavastfjärdenin kunnostussuunnitelma

Förbättringar i tillståndet i vattendragen i Västra Nyland, men även utmaningar: uppföljning i nästan 50 år visar utvecklingen
Västra Nylands vatten och miljö rf har regelbundet följt med tillståndet i vattendraget inom området genom obligationskontroller och samkontroller redan i ca 50 år dvs. allt från föreningsverksamhetens inledande år. Till exempel tillståndet i Lojo sjö har förbättrats betydligt under fem årtionden, men övergödningen pinar alltjämt många västnyländska sjöar och Östersjöns kust. Övergödningen gynnas även av att klimatet blir varmare, vilket även inneburit, att perioden med ett istäcke har blivit kortare.