Välj en sida

Bild: Ett bäckrestaureringstalko i friskt höstväder är en utmärkt motvikt till kontorsarbetet!

Bäckrestaureringstalko onsdagen 23.9. kl. 17–20 i Brännmalmsbäcken i Sjundeå å. Praktiskt vattenvårdsarbete utlovas, där musklerna stärks och sinnet piggas upp i trevligt sällskap!

Vad? Vid bäckrestaureringen tillförs stenar till fåran för att liva upp den och bilda gömställen för öring och kräftor. Ta med gummistövlar eller vadarstövlar samt kläder som lämpar sig för utomhusarbete. Talkodeltagarna bjuds på törstsläckande drycker och litet tilltugg. Egna arbetshandskar rekommenderas.

Var? Mötesplats är Sjundeåvägen 560 (en skylt berättar när du är framme)

När? Onsdagen 23.9. kl 17–20

För vem? Här är just för dig ett enastående tillfälle att hjälpa öringarna och kräftorna i Sjundeå å på ett mycket konkret sätt. Tidigare erfarenhet av bäckrestaureringar behövs inte. Arbetet leds av sakkunniga på platsen. Det går att komma för en timme eller fast hela kvällen, allt efter din egen tidtabell.

Anmälan önskas för att underlätta organiseringen och för att kunna förbereda servering!

På grund av COVID-19 går det enbart att försäkra sig om att få lite talkomat genom att anmäla sig i förväg. Provianten packas i personliga påsar och det finns handdesinficeringsmedel på platsen. Talkot genomförs med beaktande av skyddsavstånd.

Anmälningar via telefon044 582 2348 eller e-post joonas.tammivuori@luvy.fi

I Brännmalmsbäcken i Sjundeå centrum genomfördes år 2019 en maskinell bäckresturering och en talkodag, då en bäckfåra restaurerades och förhållandena för vattenlevande organismer förbättrades i bäckens allra nedersta lopp nära Sjundeå ås huvudfåra. Under kommande talkon fortsätter restaureringarna genom att skapa skyddande platser för öringsyngel genom att utnyttja sten- och trämaterial. ”Den här lättillgängliga talkoplatsen lockade rikligt med deltagare i fjol. Vi hoppas att det kommer ivriga talkodeltagare också i år och att vi kan fortsätta det väl påbörjade restaureringsarbetet i bäcken och också se öringen föröka sig i bäcken”, säger Joonas Tammivuori, som förverkligar restaureringar i Sjundeå å vid Västra Nylands vatten och miljö rf.

Kom med!

Projektet Sjundeå å 2030 finansieras år 2020 av kommunerna i området: Vichtis, Lojo, Sjundeå, Ingå och Kyrkslätt samt Rosk’n Roll Oy Ab, Föreningen Nylands friluftsområden och Västra Nylands vatten och miljö rf. Miljöministeriet finansierar projektet Sjundeå å 2030 till 50 % av de uppkomna kostnaderna ur programmet för effektiverat vattenskydd under åren 2020–2022. Läs mer om Sjundeå å 2030-projektet. http://www.siuntionjoki.fi/

Tilläggsinformation och anmälningar:

Joonas Tammivuori
projektarbetare
LUVY
joonas.tammivuori@luvy.fi
044 582 2348

Juha-Pekka Vähä
projektchef
LUVY
juha-pekka.vaha@luvy.fi

Evenemanget finns också på Facebook. https://www.facebook.com/vesijaymparisto/