Vieraslaji isosorsimo kasvaa laajoina heleänvihreinä kasvustoina vesistöjen rannoilla aiheuttaen rantojen umpeenkasvua.
Mikä on isosorsimo ja mitä sille voi tehdä? Kuinka katiskalla kannattaa kalastaa? Miten saaliiksi saadut särkikalat kannattaa käsitellä? Tervetuloa Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeen järjestämiin maastopäiviin kesäkuussa.
Isosorsimoiltama ma 6.6. klo 17–20, Hiidenvesi, Valkojan kosteikko
Vieraslaji isosorsimo (Glyceria maxima) on mm. Hiidenvedellä laajasti levinnyt 1–2,5 metriä korkea heinäkasvi, joka syrjäyttää massakasvustollaan alkuperäisiä rantakasveja. Se aiheuttaa rantojen umpeenkasvua, joka muuttaa haitallisesti esimerkiksi kalojen ja lintujen elinympäristöjä. Isosorsimo myös heikentää järven virkistyskäyttöä kuten uimista ja veneilyä.
Päivän tavoitteena on opetella tunnistamaan isosorsimoa, perehtyä sen torjuntakeinoihin sekä toteuttaa niittotalkoot Valkojan haukikosteikolla. LUVY kerää myös havaintoja isosorsimosta Hiidenvedellä sekä Siuntionjoen vesistön alueella hankeaikana. Havaintoja voi ilmoittaa sivustollamme.
Katiskasta kalaa keittiöön -päivä la 11.6. klo 10–14, Vihdin Enäjärven kalasatama
Päivän aikana keskitytään kaloihin, erityisesti vasta vähän hyödynnettyihin särkikaloihin. Tutustumme katiskan käyttöön niin kotitarve- kuin myös hoitokalastuskäytössä. Opettelemme kalankäsittelyä sekä jaamme vinkkejä siitä, kuinka hyödyntää särkikaloja ravinnoksi. Myöhemmin syksyllä ja talvella järjestetään erilliset kalaruokakurssit.
Lisätietoja:
Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283
Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hanke on saanut rahoitusta 159 255,00 € Ykkösakseli ry Leader-toimintaryhmältä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lisäksi hanketta rahoittavat Hiidenveden kunnostus -hankkeen ja Siuntionjoki 2030 -vesistövision kautta kunnat Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti ja Loppi. Hiidenveden kunnostus -hankkeen sopimusrahoittajia ovat lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).