Valitse sivu

Julkaisu 17/1992

Länsi-Uudenmaan ilmansuojelun yhteistyön ensimmäinen vaihe alkoi vuonna 1985 kaikkia alueen kuntia kattavilla perusselvityksillä. Näihin tutkimuksiin sisältyivät myös ns. bioindikaattoritutkimukset.

Vuonna 1988 seurantatutkimus tehtiin ensimmäisen kerran suppeammalla pisteverkos­tolla ja siihen osallistuivat pääosa alueen kunnista.

Vuoden 1991 seurantatutkimus tehtiin myös suppeammalla pisteverkolla. Pisteiden sijainti oli sama kuin edellisissä tutkimuksissa, mutta menetelmässä on tehty eräitä Länsi-Uudenmaan ilmansuojelun seurantaohjelman 1991-1995 (5.2.1991) edellyttämiä lisäyksiä.

Vuoden 1991 tutkimukseen osallistuivat seuraavien 12 kunnan ympäristölautakunnat tai vastaavat: Hanko, Inkoo, Karjaa, Karjalohja, Karkkila, Lohja, Lohjan kunta, Nummi-Pusula, Pohja, Siuntio, Tammisaari ja Vihti. Lisäksi tutkimushankkeeseen osallistuivat teollisuuslaitokset Fundia Koverhar ja Ido Tammisaaren Posliini Oy. Pois jäivät Sammatin ja Tenholan kunnat joilla ei ole huomattavia omia päästölähteitä. Kirkkonummella tehdään vastaava tutkimus vasta vuonna 1992.

Tutkimuksen teki Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n tutkijat Ralf Holmberg ja Mikael Pihlström, jotka olivat samat kuin edellisissä tutkimuksissa. Julkaisun kuvat on piirtänyt piirtäjä Raili Lindstedt.