Valitse sivu

Vihdin vesistöpäiville osallistui reilu 20 hulevesistä ja Vihdin vesistöistä kiinnostunutta henkilöä. (LUVY / Maj Rasilainen)

Vihdin kunta, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) ja Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys ry (Lasy) järjestivät lauantaina 4.11.2023 onnistuneen Vihdin vesistöpäivän, joka keräsi yhteen 23 vesistöistä kiinnostunutta paikallista sekä alan asiantuntijaa. Päivä oli täynnä mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskustelua ajankohtaisista vesiasioista, erityisesti hulevesistä.

Ohjelma käynnistyi aamukahvien merkeissä, jonka jälkeen tilaisuuden avasi Vihdin kunnan elivoimajohtaja Petra Ståhl tervetulosanoillaan. Ajankohtaisia kuulumisia Vihdin Enäjärveltä kertoi LUVYn vesistö- ja kala-asiantuntija Maj Rasilainen ja kuulumiset Hiidenvedeltä esitteli LUVYn toiminnanjohtaja Jaana Pönni. Vihdin ympäristöpäällikkö Sari Brusila toi esille hulevesiasioiden tärkeyden Vihdin alueella, ja LUVYn ympäristöasiantuntija Niina Hätinen esitteli HULEVET-hankkeen ja tulevat toimenpiteet Vihdissä.

Lounastauon jälkeen siirryttiin päivän aiheeseen eli hulevesiin. Juhani Järveläinen (Lahden kaupunki) avasi hulevesien laatua ja Juha-Pekka Saarelainen (Watec Consulting) korosti niiden merkitystä vesistöjen suojelussa. Nina Wennäkoski (EG-Trading) tarjosi ratkaisuehdotuksia hulevesien ja eroosion hallintaan, ja aluekoordinaattori Annika Söderholm-Emas (LUVY) puhui vesistöystävällisestä puutarhanhoidosta. Keskustelu ja kysymykset herättivät runsaasti mielenkiintoisia näkökulmia hulevesien vaikutuksista. Ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ja niiden vaikutukset vesistöihin herättivät erityistä huomiota ja keskustelua. Myös kaivosuodattimet ja viherrakentaminen olivat keskustelunaiheina. Aamupäivän osuudessa hoitokalastuksesta käytiin myös kiinnostavaa keskustelua. Päivän esityksiin pääsee tutustumaan tapahtumasivulla.

Kiitos kaikille osallistujille ja puhujille aktiivisesta Vihdin vesistöpäivästä!

Tilaisuus oli osa Uudenmaan vesistökunnostusverkoston toimintaa.

 Lisätietoja:

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Hiidenveden kunnostus 2023–2025 -hankekauden sopimusrahoittajia ovat alueen kunnat: Vihti, Lohja, Karkkila ja Loppi, sekä HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % rahoitusosuudella vuosina 2023–2025.

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.