Valitse sivu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Virtavesikunnostuskurssi – Virtavesien inventointi ja poikastuotantopotentiaalin arviointi THS-menetelmällä 8.–10.6.2022

8.6.2022 - 10.6.2022

Virtavesikunnostuskurssin aiemmat webinaaritallenteet ja materiaalit >>

Yhteenveto kurssin kevään tarjonnasta:
12.5. Puroinventointi ja purokunnostussuunnittelu
8.–10.6. Virtavesien inventointi ja poikastuotantopotentiaalin arviointi THS-menetelmällä
24.8. Virtavesikunnostustyöpaja Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa

***

Poikastuotantopotentiaalin arviointi Trout Habitat Score -menetelmällä ja kunnostustarpeen arviointi

8.6. klo 14–16 Webinaari (kaikille avoin)
9.6. Maastokurssi Länsi-Uudellamaalla (rajoitettu osallistujien määrä)
10.6. klo 9–11 Aineiston käsittely ja tulokset (kaikille avoin)

Kouluttajina toimii Oula Tolvanen Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksestä ja virtavesikunnostuskurssin asiantuntijat.
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot 2.6. mennessä juha-pekka.vaha@luvy.fi

Torstaina 8.6. webinaariosiossa tutustumme THS-summamuuttujamenetelmään (Tolvanen ja Hyrsky 2020) ja valmistaudumme maastopäivän käytännön osuuteen. THS-menetelmä on virtavesien inventointimenetelmä, jonka avulla voidaan arvioida virtavesien sopivuutta taimenelle ja määrittää alueelle teoreettinen poikastuotantopotentiaali. Menetelmän tulos kertoo millainen 0+  taimentiheys / 100 m² keskimäärin olisi, jos vain fysikaalinen ympäristö olisi ainoa rajoittava tekijä. Yhdistettynä sähkökoekalastusseurantaan THS-menetelmä antaa arvion virtavesien nykytilasta verrattuna potentiaaliin ja siten yhteismitallistaa eri vesistöjä niiden keskinäisen vertailun mahdollistamiseksi. Menetelmää on sovellettu menestyksekkäästi Vantaanjoen vesistössä ja raportti on saatavilla VHVSY:n sivuilta.

Webinaariosiossa valmistaudumme maastopäivän käytännön osuuteen lataamalla tarvittavat sähköiset inventointityökalut sujuvan maastopäivän varmistamiseksi.  Webinaarilinkki lähetetään kurssin sähköpostilistalle lähempänä ajankohtaa. Maastokurssiosuudella 9.6. tutustumme ja perehdymme THS-menetelmän mukaisiin maastomittauksiin, tutustumme penetrometriin kutusoraikkojen tilan arvioinnissa ja arvioimme koskialueen kunnostustarpeita ja mahdollisuuksia. Perjantaina 10.6. webinaarissa puramme ja pureskelemme maastossa keräämämme aineiston.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)
juha-pekka.vaha@luvy.fi, 045 775 07727 

Janne Tolonen, Valonia
janne.tolonen@valonia.fi, 050 518 7755

Virtavesikunnostuskurssi on osa Kalatalouden ympäristöohjelmaa 2017–2022, joka on yksi neljästä Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoittamista innovaatio-ohjelmista. Kalatalouden ympäristöohjelman tavoitteena on parantaa kalakantojen luontaista lisääntymistä ja siten edistää Suomen kalavarojen elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta. Tavoitteena on myös tehokkaampi kalatalouden, vesienkäytön ja ympäristönsuojelun aluesuunnittelu ja yhteensovittaminen. Kalatalouden ympäristöohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus ja partnereina ovat mukana Itä-Suomen, Jyväskylän ja Helsingin yliopistot, Suomen ympäristökeskus, Valonia sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Tiedot

Alkaa:
8.6.2022
Loppuu:
10.6.2022

Järjestäjät

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)
Valonia
Metsähallitus