
Virtavesikunnostuskurssin aiemmat webinaaritallenteet ja materiaalit >>
Yhteenveto kurssin kevään tarjonnasta:
12.5. Puroinventointi ja purokunnostussuunnittelu
8.–10.6. Virtavesien inventointi ja poikastuotantopotentiaalin arviointi THS-menetelmällä
24.8. Virtavesikunnostustyöpaja Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa
***
Metsäpuron puroinventointi ja kunnostussuunnittelu – maastokoulutus Länsi-Uudellamaalla
Kouluttajina toimii Jari Ilmonen Metsähallituksesta ja Virtavesikunnostuskurssin asiantuntijat.
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot 5.5.2022 mennessä juha-pekka.vaha@luvy.fi
Maastokoulutuksessa tutustutaan Metsähallituksen puroinventointimenetelmään sekä opitaan tunnistamaan puron kunnostustarpeita.
Puroinventoinnissa keskeisenä tavoitteena on tunnistaa purouoman ja reunavyöhykkeen luonnontila ja siihen vaikuttavat tekijät. Samalla siten arvioidaan myös inventoitujen purojaksojen kunnostustarpeita. Kunnostustarpeiden systemaattinen, asiantunteva ja onnistunut arviointi toimii pohjana kunnostussuunnitelman laatimiselle. Inventointimenetelmää voidaan hyödyntää myös kunnostusten seurannassa.
Maastokurssin osallistujien määrä on rajoitettu 18 henkilöön. Ensisijaisesti nyt järjestettävä maastokurssi on tarkoitettu aluetason toimijoille, joilla on valmiuksia omalla alueellaan järjestää vastaavaa koulutusta paikallisille toimijoille ja kiinnostuneille yksityishenkilöille. Näin ollen kurssille osallistuvilla tulisi olla jonkin verran kokemusta maastoinventoinneista tai virtavesikunnostussuunnitelmien laatimisesta tai virtavesikunnostuksista. Inventointikurssilla inventoidaan purojaksoja ja opetellaan menetelmää vertaisoppien. Tarkempi aikataulu ja maastokoulutuksen tiedot lähetetään osallistujille sähköpostilla.
Lisätietoja:
Juha-Pekka Vähä, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)
juha-pekka.vaha@luvy.fi, 045 775 07727
Janne Tolonen, Valonia
janne.tolonen@valonia.fi, 050 518 7755
Virtavesikunnostuskurssi on osa Kalatalouden ympäristöohjelmaa 2017–2022, joka on yksi neljästä Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoittamista innovaatio-ohjelmista. Kalatalouden ympäristöohjelman tavoitteena on parantaa kalakantojen luontaista lisääntymistä ja siten edistää Suomen kalavarojen elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta. Tavoitteena on myös tehokkaampi kalatalouden, vesienkäytön ja ympäristönsuojelun aluesuunnittelu ja yhteensovittaminen. Kalatalouden ympäristöohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus ja partnereina ovat mukana Itä-Suomen, Jyväskylän ja Helsingin yliopistot, Suomen ympäristökeskus, Valonia sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).