Valitse sivu

Hiidenvesi-illan esitykset pidettiin uudenlaisessa miljöössä, Vihdin Kinon elokuvasalissa. (LUVY / Joonas Tammivuori)

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) koordinoimat hankkeet järjestivät kaksi Hiidenveteen liittyvää yleisötapahtumaa helmi-maaliskuun aikana: 15.2. Herrakunnan talolla Olkkalan kylässä sekä 14.3. Vihdin Kinossa Vihdin kirkonkylässä.

“Live-tilaisuuksille on selvästi tarve. Järjestetyissä tilaisuuksissa on henkinyt tyytyväisyys perinteisten live-tapaamisten paluuseen korona-ajan etäyhteystapahtumien oheen ja useampi osallistuja on tullut kysymään vesienhoitoon liittyvän tupaillan järjestämistä oman kylän ja järven alueelle”, kertoo LUVYn hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä

Averia-ilta 15.2. Herrakunnan talo, Olkkalan kylä

Averia kuuluu Hiidenveden valuma-alueeseen ja illassa esiteltiin järvelle vastavalmistunut kunnostussuunnitelma, järven kalastoa, purojen virtavesikunnostuksia sekä maatalouden vesienhoitokosteikoita ja kaksitasouomia. Tapahtuma veti Herrakunnan tuvan täyteen Averian lähialueen maanomistajia sekä asukkaita. Tapahtuman esitykset ovat ladattavissa LUVYn verkkosivuilta: Averia-ilta 15.2.2023 >>

Hiidenvesi-ilta 14.3. Vihdin Kino, Vihdin kirkonkylä

Hiidenvesi-ilta on jo perinteeksi muodostunut tilaisuus. Tänä vuonna Hiidenvesi-ilta järjestettiin livetapahtumana ja näyttävästi elokuvalla höystettynä Vihdin Kinolla. Ennen illan elokuvaa tarjolla oli kahvien lisäksi LUVYn asiantuntijoiden lyhyitä esitelmiä Hiidenveden kunnostukseen liittyvistä vesienhoitohankkeista ja toimenpiteistä. Esityksissä kuultiin muun muassa pienten purojen ja norojen tärkeydestä järven hyvinvoinnille, fosforin kiertokulusta Hiidenvedessä, järven matalien alueiden hoitokalastamisesta ja jopa ruoppauksesta. Illan kruunasi Järven tarina -luontodokumenttielokuva, jonka on ohjannut Marko Röhr ja Kim Saarniluoto (2016). Tapahtumaan ilmoittautuneita oli noin 40 kpl.

“Kivaa että tällainen tapahtuma järjestettiin ja uudenlaisella tavalla”, Vihdin Kinon yrittäjät Merja Leino ja Tauno Stick totesivat Hiidenvesi-illassa.

Tapahtumia olivat mukana järjestämässä LUVYn koordinoimat Hiidenveden kunnostus -hanke, LUMME-hanke, LUUVIRSU-hanke, PienvesiHelmi-hanke, Hoitokalastuksen tehostamishanke, HOLA Lake II -hanke ja Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto.

Jatkoakin on jo luvassa. Hiidenveden alueella järjestetään tulevana vuonna ainakin mm. Lehmijärvi-ilta Lehmijärven ja Hongistonpuron kunnostussuunnitelmien esittelemiseksi sekä viljelijöille pellonpiennartilaisuus. LUVYn on tarkoitus osallistua myös paikallisiin tapahtumiin, kuten Vihdin Wuosisatamarkkinoihin ja Karkkilan rautapäiville.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä
hankepäällikkö
juha-pekka.vaha@luvy.fi
040 7750 7727

Hiidenveden kunnostus 2023–2025 -hankekauden sopimusrahoittajia ovat alueen kunnat: Vihti, Lohja, Karkkila ja Loppi, sekä HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % rahoitusosuudella vuosina 2023–2025.

LUMME-hanke toteuttaa maa- ja metsätalouden kuormituksen hallintatoimenpiteitä, seuraa kunnostustoimien vaikuttavuutta sekä tarjoaa ajankohtaista tietoa vesiensuojelusta ja tukimahdollisuuksista Länsi-Uudenmaan maa- ja metsätalouden toimijoille. 

Hanketta rahoittavat alueellisten vesistövisioiden Lohikalat Karjaanjoelle 2030, Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 sekä Rannikkovesivisio 2050 ja Hiidenveden kunnostus -hankkeen kautta Länsi-Uudenmaan kunnista Lohja, Raasepori, Vihti, Kirkkonummi, Karkkila, Siuntio ja Inkoo. Lisäksi Hiidenveden kunnostus -hanketta rahoittavat HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vuosina 2022–2024.

LUUVIRSU-hanketta rahoittavat alueellisten visioiden Lohikalat Karjaanjokeen 2030 ja Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 sekä Hiidenveden kunnostus -hankkeen kautta vesistöalueiden kunnista Lohja, Raasepori, Vihti, Kirkkonummi, Karkkila, Siuntio, Loppi ja Inkoo. Lisäksi Hiidenveden kunnostus -hanketta rahoittavat HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vuosina 2022–2024.

Pienvesi-HELMI-hankkeen kokonaisbudjetti oli 494 000 €, josta 80 % rahoitettiin Järjestö-Helmi-avustuksena ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta. Länsi-Uudenmaan osuus hankkeen rahoituksesta oli 20 %. Hankkeen rahoitukseen osallistuivat lisäksi Rapala VMC EcoChoice Program, UPM, Stora Enso, Rovaniemen kylien kehittämissäätiö, Simon kunta, Saarijärven kaupunki ja Suomen vesistösäätiö sr. Länsi-Uudenmaan osuuden omarahoituksesta vastasivat Hiidenveden kunnostus -hanke ja Siuntionjoki 2030 -vesistövisio.

Länsi-Uudenmaan hoitokalastuksen tehostamishanketta rahoittivat Hiidenvesi– ja Siuntionjoki 2030 -vesistövisioiden kautta kunnat Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti ja Loppi sekä Rosk’n Roll Oy Ab ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (LUVY). Hiidenveden kunnostus -hankkeen sopimusrahoittajia olivat lisäksi HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue.

Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hanke on saanut rahoitusta 159 255,00 € Ykkösakseli ry Leader-toimintaryhmältä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lisäksi hanketta rahoittavat Hiidenveden kunnostus -hankkeen ja Siuntionjoki 2030 -vesistövision kautta kunnat Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti ja Loppi. Hiidenveden kunnostus -hankkeen sopimusrahoittajia ovat lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.