Valitse sivu

Kuva: Tarinakartta on interaktiivinen ja se esittelee sanoin, kuvin, kartoin sekä videoin hoitokalastuksen perusteet ja lähtökohdat sekä menetelmät ja tavoitteet.

Olemme julkaisseet uuden tarinakartan, jossa pääset tutustumaan hoitokalastukseen suomalaisissa ja ruotsalaisissa järvimaisemissa. Tarinakarttaa pääset lukemaan tämän linkin kautta suomeksi ja täällä englanniksi. Laaja tietopaketti hoitokalastuksesta järvien kunnostusmenetelmänä viihdyttää sinua helposti vartin tai vaikka useamman tunnin – ja siihen voi palata aina uudestaan!

Tarinakartta on interaktiivinen ja se esittelee sanoin, kuvin, kartoin sekä videoin hoitokalastuksen perusteet ja lähtökohdat sekä sen menetelmät ja tavoitteet. Mukana on paljon käytännön esimerkkejä Länsi-Uudeltamaalta, mutta myös muualta Suomesta sekä eteläisestä Ruotsista. Tiedätkö, onko omalla järvelläsi joskus tehty hoitokalastusta? Entä tiedätkö, mikä on kaikkien aikojen yhteenlaskettu hoitokalastussaalis Vihdin Enäjärvellä? Muun muassa näihin kysymyksiin kannattaa tarinakartasta lähteä etsimään vastauksia!

Aivan tarinan lopussa kerrotaan hoitokalastussaaliin käytöstä elintarvikkeena sekä esitellään herkullisia ruokareseptejä. Rehevissä vesissä piilee suuri ja lähes hyödyntämätön ruokavara, josta meistä jokaisen on mahdollista valmistaa maittavaa ruokaa, ja samalla parantaa järven tilaa. Aina järvikalaan ei tarvitse lähteä edes kaupan eineshyllyä kauemmaksi!

Tarinakartta on toteutettu osana Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanketta, joka kuuluu kansainväliseen Hola Lake -yhteistyöhankkeeseen ja jossa on mukana neljä alueellista toimijaa: Suomesta Pyhäjärvi-instituutti, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry sekä Ruotsista Osbyn kunta.

Vuoden 2019 lopussa päättynyttä Hola Lake Länsi-Uusimaa -hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Hanketta on toteutettu yhteistyössä Hiidenveden kunnostus -hankkeen kanssa, ja se sai osarahoituksen Maaseudun kehittämisrahastosta Ykkösakseli-toimintaryhmältä. Päämääränä on ollut vahvistaa paikallisten toimijoiden osallistumista järvikunnostukseen, tukea kotimaisen kalan käyttöä ja kartuttaa tietoa kohdejärvien kalakantojen tilasta. Hankkeessa on muun muassa järjestetty suosittuja kalaruokakursseja, opastettu talvikalastuksen saloihin ja katiskan kokoamiseen, sekä herkuteltu isommalla porukalla lähikalalla Lohjanjärven kalatapahtumissa. Lisäksi on käynnistetty koko järven laajuinen kirjanpito- ja kalastustiedustelu Hiidenvedellä sekä selvitystyö ankeriaiden alasvaelluksesta Karjaanjoessa ja edistetty petokalakantojen tilaa Enäjärvellä yhteistyössä Siuntionjoen latvavesien suojeluyhdistyksen eli LASYn kanssa. Yhteistyössä suomalaisten ja ruotsalaisten hankepartnereiden kanssa on perehdytty kokonaisvaltaisesti järven eri kunnostusmenetelmiin. Yhteistyö on antanut mahdollisuuden tutustua parhaisiin käytäntöihin Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, ja se on luonut vahvempaa pohjaa parhaiden menetelmien käyttöönottoon ja kehittämiseen myös Länsi-Uudellamaalla.

Lisätietoja:

Sini Pöytäniemi
Projektipäällikkö ja paikkatietosuunnittelija
LUVY
sini.poytaniemi(at)luvy.fi
04577500106