Valitse sivu

Kuva: Maan hyvä rakenne tukee optimaalista kasvukuntoa ja samalla myös lähiympäristön ja -vesien tilaa.

Ilmoittaudu mukaan Veikkolan vesistöhankkeen ja LUVYn järjestämään pellonpiennartilaisuuteen to 8.10. klo 12–15 Pohjois-Kirkkonummella. Kouluttajana toimii maanviljelijä, agronomi Juuso Joona Tyynelän tilalta Joutsenosta. Maksuton pellonpiennartilaisuus on suunnattu kaikille viljelijöille, jotka haluavat oppia havainnoimaan ja parantamaan maan rakennetta ja kasvukuntoa, sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Maatilan peruspilarit ovat hyvärakenteinen, tuottava maa ja viljelijän osaaminen. Pitkällä tähtäimellä samat toimenpiteet edistävät niin ympäristön hyvää tilaa kuin hyviä satotasoja. Maan kestävä rakenne varmistaa kasvien mahdollisimman ihanteellisen kasvun ja tehokkaan ravinteiden käytön kelien vaihdellessa vuodenaikojen mukana. Esimerkiksi lannoituksella ei voi korvata maan heikkoa rakennetta. Maan rakenteen huomioiminen on oleellista vesiensuojelun kannalta, sillä maan hyvä mururakenne ei liety tai huuhtoudu viereiseen ojaan kovallakaan sateella. Viljelymaan hyvä kasvukunto on niin viljelijän, ympäristön kuin lähivesistöjen etu!

Pellonpiennartilaisuudessa perehdymme maanviljelijä ja agronomi Juuso Joonan johdolla maan rakenteen ja kasvukunnon arviointiin. Joona on tullut tunnetuksi useiden vastaavien tilaisuuksien vetämisestä eri puolilla Suomea. Omalla Tyynelän tilallaan Joutsenossa Joona viljelee vilja-, valkuais- ja öljykasveja. Tilan luomuviljely perustuu ekologisiin viljelymenetelmiin, kuten monipuoliseen viljelykiertoon, ravinteiden kierrättämiseen ja seosviljelyyn, ja maan rakenteen hoito on kaikkien viljelymenetelmien taustalla. Kirkkonummella järjestettävän tilaisuuden tarkoituksena on opastaa viljelijöitä havainnoimaan maan rakennetta ja kasvukuntoa omilla pelloillaan käytännön keinoin.

Veikkolan vesistöhanke käynnistyi vuonna 2018 tavoitteena määrätietoinen ja pitkäaikainen kunnostustyö Pohjois-Kirkkonummen Veikkolan alueen vesistöjen veden laadun ja ekologisen tilan parantamiseksi. Hanke toimii pilottina muille kunnostusta vaativille Kirkkonummen järville ja vesistöille. Kyseessä on erittäin laajalla yhteistyöpohjalla toteutettava kokonaisuus – mukana ovat Kirkkonummen kunnan ympäristönsuojelu ja Kirkkonummen Vesi, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, osakaskunta Veikkolan vedet sekä Veikkolan vesiensuojeluyhdistys Kirves ry. Hankkeessa on osallistettu laajasti alueen toimijoita sekä kuntalaisia.

Nyt on erinomainen tilaisuus tulla kartuttamaan tietojaan ja taitojaan maan rakenteeseen ja kasvukuntoon liittyen sekä verkostoitumaan muiden viljelijöiden kanssa. Tervetuloa siis kaikki viljelijät sekä muut aiheesta kiinnostuneet! Tilaisuus on maksuton. Käytännön osuuden jälkeen hanke tarjoaa kahvit sekä loppukeskustelun aiheeseen liittyen.

Koronatilanteesta johtuen tilaisuudessa on tarjolla käsidesiä ja maskeja. Muistetaan myös turvavälit!

Ohjelma ja lisätietoja kutsussa

Ilmoittaudu mukaan viimeistään ti 6.10.2020

Mitä? Pellonpiennartilaisuus, jossa opetellaan arvioimaan maan rakennetta ja kasvukuntoa pellolla
Missä? Pohjois-Kirkkonummella Harri Tabermanin tilalla (Rajontie 47, 02520 Kirkkonummi)
Milloin? to 8.10. klo 12–15
Kuka kouluttaa? maanviljelijä, agronomi Juuso Joona Tyynelän tilalta Joutsenosta
Kenelle? Viljelijöille sekä kaikille muille maan rakenteen havainnoinnista ja kasvukunnon parantamisesta sekä verkostoitumisesta kiinnostuneille
Mitä mukaan? lapio, täysi kirkas puolen litran vesipullo, säänmukainen varustus

Lisätietoja:

Hanna Keinänen
asiantuntija
LUVY
hanna.keinanen(at)luvy.fi
04577507725