Valitse sivu

Kuva: Purotalkoissa luotiin uutta kutusoraikkoa taimenelle.

Siuntion keskustassa kunnostettiin keskiviikkoiltana Brännmalmsbäckenin puroa taimenelle paremmin soveltuvaksi. Kunnostustapahtumaan osallistui kymmenkunta vapaaehtoista talkoolaista ja LUVYn hankeväkeä.

Kunnostuspaikalle oli tuotu noin 6000 kiloa luonnonsoraa, jonka tarmokkaat talkoolaiset kantoivat neljän tunnin aikana ämpäreissä puron pohjalle ja uomaan. Myös Siuntion kunnan ympäristöpäällikkö Anu Hynninen kävi paikan päällä lämmittelemässä kylmässä syysillassa – kivet ovat raskaita ja ämpäreiden kantamisessa tuli hiki pintaan, vaikka matka sorakasalta puroon ei pitkä ollutkaan. Talkookunnostusten lisäksi Brännmalmsbäckenin puron alaosalla tehtiin edellisenä päivänä kunnostuksia myös koneellisesti. Konekunnostuksissa kiviaines siirretään uomaan kaivinkoneella, ja työn jälki viimeistellään tarvittaessa käsityönä. Brännmalmsbäckenin kunnostukset toteutetaan osana Siuntionjoki 2030 -hanketta.

Brännmalmsbäckenin puro on osittain säilynyt lähes luonnontilaisena tai luonnontilaisen kaltaisena. Puro on erittäin potentiaalinen meritaimenen lisääntymisalue, jossa taimenen poikasilla on runsaasti hyvää elintilaa. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n syksyllä 2019 toteutetussa tutkimuksessa Brännmalmsbäckenissä ei kuitenkaan havaittu lainkaan taimenta. Taimenen lisääntymismahdollisuuksia voidaankin parantaa merkittävästi perustamalla puroon mm. kutusoraikkoja. Puroon on ajan saatossa kertynyt paljon myös monenlaista sinne kuulumatonta ainesta, jota poistetaan kunnostusten yhteydessä.

Brännmalmsbäckenin kunnostamisesta hyötyvät paitsi vesiluonto myös ihmiset, sillä puronotko tarjoaa monipuolisia vesiluontoelämyksiä aivan kuntakeskuksen sydämessä. ”Tässä onkin erinomainen kohde käydä tutustumassa käytännön virtavesien kunnostustyöhön, jota Siuntionjoki 2030 -hankkeessa tehdään”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Sini Pöytäniemi. Talkoissa kunnostetun, soraistetun puro-osuuden toivotaan innostavan taimenia kutemaan lokakuussa, ja säilyttävän mädin elinkelpoisena talven yli aina kalanpoikasten kuoriutumiseen asti. ”Lokakuun iltoina sopii käydä kirkkaan taskulampun kanssa puron rannoilla tutkimassa, näkyykö taimenia näissä kutuhommissa”, sanoo Siuntionjoki 2030 -hankkeen kala-asiantuntija Juha-Pekka Vähä. Jos lempiviä taimenia löytyy, niistä voi ilmoittaa Juha-Pekka Vähälle (juha-pekka.vaha(at)luvy.fi, 04577507727), sillä kaikki yksittäisetkin havainnot ovat tärkeitä. Hankkeen asiantuntijat antavat mielellään kiinnostuneille tarkempia ohjeita kudun seurannan käytännön toteuttamiseen.

Lisätietoja/Tilläggsuppgifter:

Sini Pöytäniemi
Projektipäällikkö
LUVY
sini.poytaniemi(at)luvy.fi
04577500106