Melojia Siuntionjoella. (Heidi Holmlund)
Siuntionjoella on tehty erilaisia kunnostustoimia useiden vuosien ajan vuonna 2019 käynnistyneen Siuntionjoki 2030 -vision puitteissa. Nyt vesistöön ja sen tilan parantamiseksi tehtyihin toimiin on mahdollista tutustua uudella tavalla. Vastikään julkaistu tarinakartta esittelee Siuntionjoen valuma-alueella tähän mennessä tehtyjä kunnostustoimenpiteitä sekä niiden tuloksia. Tarinakartta on tehty osana Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hanketta, jota koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).
Tarinakartassa esitellään myös kartoin ja kuvin vesistön latvajärvet, joiden kunnostus on tärkeää koko vesistön paremman tilan saavuttamiseksi. Sen lisäksi kerrotaan toimenpiteistä, joilla vaikutetaan esimerkiksi hajakuormitukseen ja vesistöjen sisäiseen kuormitukseen. Näitä ovat esimerkiksi kosteikot, hoitokalastus ja virtavesikunnostukset. Lisäksi esitellään, miten toimenpiteiden vaikutuksia ja vedenlaatua seurataan ja tutkitaan.
”Tarinakartta on helppo tapa tutustua hankkeeseen ja tehtyihin kunnostuksiin. Halutessaan sivulle lisättyjen linkkien avulla voi pureutua syvemmälle kuhunkin aiheeseen”, kuvailee LUVYn hankepäällikkö Anu Suonpää-Espinola.
LUVY koordinoi Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota vuosina 2019–2024. Vision tavoitteena on parantaa Siuntionjoen vesistön tilaa, säilyttää luontoarvoja ja elinympäristöjä, poistaa vaellusesteitä ja edistää virkistys- ja hyötykäyttömahdollisuuksia.
Lisätietoja:
Anu Suonpää-Espinola
vesistöasiantuntija
anu.suonpaa-espinola@luvy.fi
Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota ovat rahoittaneet vuosina 2019–2024 Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Kirkkonummi sekä Rosk’n Roll Oy Ab. Lisäksi visiota ovat rahoittaneet Latvoilta merelle -pilotin kautta: Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Wärtsilä Oy, OP Uusimaa, Hotelli Siuntio, Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).