Valitse sivu

Siuntionjoen valuma-alueella toteutetuilla toimenpiteillä on pyritty parantamaan vesien ekologista tilaa, säilyttämään luontoarvoja ja elinympäristöjä, poistamaan kalojen vaellusesteitä sekä edistämään virkistys- ja hyötykäyttömahdollisuuksia. (Heidi Holmlund)

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) koordinoima Siuntionjoen kunnostus -hanke järjestää heinäkuussa kuntalaisille ja mökkiläisille suunnatun Siuntionjoen juhlaseminaarin. Tilaisuus pidetään paikan päällä Gårdskulla Gård -tilalla ja seminaarin yhteydessä osallistujilla on myös mahdollisuus osallistua opastetulle maatalousmuseokierrokselle (ruotsiksi ja suomeksi).  

Hanke on Siuntionjoen valuma-alueella toteutetuilla toimenpiteillä pyrkinyt parantamaan järvien, jokien ja purojen ekologista tilaa, säilyttämään luontoarvoja ja elinympäristöjä, poistamaan kalojen vaellusesteitä sekä edistämään virkistys- ja hyötykäyttömahdollisuuksia. Hanke on osa Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota, jota valuma-alueen kunnat rahoittavat. 

Juhlaseminaarissa LUVYn asiantuntijat esittelevät Siuntionjoen kunnostus -hankkeen tuloksia, järvien tilaa ja järviä varten tehtyjä kunnostussuunnitelmia, kalaston hoitotoimenpiteitä, virtavesikunnostuksia sekä maatalouden kuormituksen vähentämistoimenpiteitä. Esityksissä kerrotaan myös paikallisten maanomistajien ja asukkaiden tärkeästä roolista kunnostustoimenpiteiden mahdollistamisessa.   

Siuntionjoen kunnostus -hanke on päättymässä marraskuussa 2022. Siuntionjoen kunnostustöitä kuitenkin jatketaan muissa LUVYn koordinoimissa hankkeissa tulevina vuosina. 

Jos olet kiinnostunut Siuntionjoen tilasta ja sen kunnostuksesta, tule mukaan juhlaseminaariin juhlistamaan Siuntionjokihanketta!  

Tilaisuuden kesto: 4h. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja osallistujille tarjotaan Sjundbyn jäätelöä. Seminaarin lopuksi siirrymme opastetulle kierrokselle Gårdskulla Gårdin yksityiseen maatalousmuseoon. Tilaisuuden esitykset pidetään suomeksi, mutta esitysmateriaalit käännetään myös ruotsiksi. Museokierrokselle osallistumme kahdessa ryhmässä (ruotsinkielinen ja suomenkielinen).

Seminaariesitykset klo 13.00–16.00, jonka jälkeen kahvitarjoilu (30min) ja siirtyminen museo-opastukselle (45min). Tilaisuus loppuu noin klo 17:15.  

Ohjelma: 
Tilaisuuden avaus – Jaana Pönni, toiminnanjohtaja (LUVY)  
Siuntionjoki-hanke – Anu Suonpää-Espinola, hankepäällikkö (LUVY) 
Siuntionjoen vesistön järvien tila – Katja Pellikka, vesistöasiantuntija (LUVY) 
Siuntionjoen valuma-alueen maatalouden vesiensuojelutoimet – Virve Ståhl, asiantuntija (LUVY) 
jaloittelutauko 10 min 
Siuntionjoen järvien kalasto ja hoitotoimet – Jussi Vesterinen, asiantuntija (LUVY)  
Siuntionjoen virtavesikunnostukset ja taimenkannan elvyttäminen – Juha-Pekka Vähä, asiantuntija (LUVY)  
Kunnan puheenvuoro – Lotta Juusti, ympäristöpäällikkö (Siuntion kunta) 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.  

Mitä? Kuulemme Siuntionjoen valuma-alueen kunnostuksista ja vesistön nykyisestä tilasta. Nautimme kahvitarjoilusta ja tutustumme Gårdskullan yksityiseen maatalousmuseoon.  
Missä? Gårdskulla Gård, Gårdskulla 89, 02570 Siuntio 
Milloin? Ti 19.7.2022 klo 13–17.15 

Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 12.7.2022:

Lisätietoja:

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota rahoittavat vuosina 2019–2024 alueen kunnat: Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Kirkkonummi, sekä Rosk’n Roll Oy Ab ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Ympäristöministeriö rahoittaa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota vuosina 2019–2022 vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % toteutuneista kustannuksista. Lisäksi visiota on rahoittanut Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI vuonna 2020–2021. Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hanke on osa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota.

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.