Rehevöityminen uhkaa rannikkovesiä myös Länsi-Uudellamaalla.
Voimme jokainen omilla toimillamme vaikuttaa Rannikkovesien tilaan. Pienetkin teot ovat tärkeitä. Kyse voi olla vaikkapa omien roskien keräämisestä uimarannalta, talkoisiin osallistumisesta tai uusien särkikalareseptien kokeilusta.
Olemme LUVYssa viime aikoina miettineet paljon rannikkovesien tulevaisuutta ja omaa suhdettamme siihen. Meillä jokaisella on jonkinlainen näkemys ja toive siitä, miltä rannikon tulevaisuuden pitäisi näyttää. Olemme ylpeitä siitä, että saamme yhdessä Länsi-Uudenmaan kuntien kanssa olla valmistelemassa Länsi-Uudenmaan rannikolle ainutlaatuista tulevaisuuden visiota.
Yhteisen tahtotilan avulla Rannikkovesivisio luo suuntaviivat rannikkovesien tilan parantamiselle.
Keskeinen osa visiota ovat paikallisten ihmisten havainnot ja näkemykset rannikkovesien tilasta ja suojelutarpeista.
Siksi kutsumme Länsi-Uudenmaan asukkaat, yritykset ja organisaatiot yhteisiin talkoisiin!
Tehtävä on yksinkertainen:
- Mieti oma rannikkovesitekosi ja julkaise se somessa hashtagilla #Rannikkovesiteko. Osallistu yksin tai isommalla porukalla.
- Vastaa LUVYn kyselyyn ja kerro omat havaintosi rannikolta. Haasta kaveri vastaamaan myös! Kyselyn vastauksia käytetään Rannikkovesivision taustamateriaalina.
Asiantuntijamme ovat käyneet pilottikohteilla ja aloittaneet kunnostussuunnitelmien laatimisen. Kohteissa on tehty monia erilaisia tutkimuksia sekä selvityksiä, kuten tehty karttatarkasteluja, kartoitettu kalanpoikasia ja otettu vesinäytteitä. Pilottikohteet on valittu yhdessä kuntien kanssa ja ne ovat: Kyrkfjärden Inkoossa, Tavastfjärden Kirkkonummella, Dragsviksfjärden Raaseporissa ja Pikkalanlahti Siuntiossa.
”Kunnostussuunnitelmiin kerätään kaikki saatavissa olevat tiedot pilottikohteiden veden laadusta, kasveista ja eläimistä, valuma-alueiden rakenteesta ja suunnitellaan kullekin kohteelle tärkeimmät kunnostustavat ”, kertoo LUVYn vesistöasiantuntija Katja Pellikka, joka vastaa etenkin Kyrksfjärdenin ja Tavastfjärdenin kunnostussuunnitelmista.
”Meihin voi myös ottaa yhteyttä, jos maanomistajaa kiinnostaa vesiensuojelurakenteen saaminen mailleen”, Pellikka lisää.
Kysely on osa Rannikkovesivisio-hanketta. Se on auki helmikuun 2022 loppuun asti. Linkki kyselyyn: https://new.maptionnaire.com/q/6siv8tpa2yip
Lisätietoja:
Länsi-Uudenmaan rannikkovesivisio 2021–2022 -hanketta rahoittivat Raasepori, Inkoo, Siuntio, Kirkkonummi, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) ja Uudenmaan ELY-keskus. Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuonna 2021.