Valitse sivu

Karjaanjoen pohjaeläimet kiinnostivat kaiken ikäisiä. (LUVY / Aki Mettinen)

Karkkilan Jokijuhlaa vietettiin Suomen Luonnon päivänä 28.8.2021 Högforsin ruukin koskimaisemassa poutasäästä nauttien. Tapahtuman järjesti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) yhteistyössä Karkkilan kaupungin ja eri yhteistyötahojen kanssa. Toista kertaa järjestetyn Jokijuhlan tarkoituksena oli tuoda esille Karkkilan läpi virtaavan Karjaanjoen ekologista monimuotoisuutta ja yhteyttä paikallisten ihmisten elämään. Jokijuhlan näyttämönä toimi Karkkilan kaupungin ja Karkkilan Latu ry:n yhteistyönä vuonna 2020 valmistunut Karkkilan Koskireitti jokipolkuineen ja siltoineen.

Karjaanjokea juhlittiin käytännönläheisesti purokunnostuksilla ja pohjaeläinten tutkimuksilla, joihin myös yleisöllä oli mahdollisuus osallistua. Lasten suklaaonginta, luontopolku, vesivisa ja valokuvasuunnistus kiinnostivat monisatapäistä yleisöä, samoin kuin joen historiaa esittelevät kaksi valokuvanäyttelyä, Pärehöylän ja Myllysillan esittelyt sekä Suomen Valimomuseon näyttely ja Kino Laikan avoimet ovet. Saattoipa jokiluonnosta nauttia myös joogavenyttelyn lomassa tai osallistumalla koskireittikävelylle. Musiikki kuuluu luontaisesti Jokijuhlan tunnelmaan ja sitä tarjosi Karkkilan I Ukuleleorkesteri.

Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen pj. Harry Suntioinen ja Pekka Wikberg esittelivät Myllykosken sillalla pärehöylää. (KuvaLeipomo / Henna Mitrunen)

Mitä joki meille merkitsee?

Jokijuhlan kantavaksi teemaksi muotoutui joen merkitys paikallisille ihmisille ja alueen toimijoille arjen ympäristönä ja historiallisena paikkana. Päivän runsas ohjelmatarjonta ja ohjelmajärjestäjien kirjo kertoivat joen erilaisista merkityksistä ja näiden sopuisasta rinnakkaiselosta. Avajaispuheiden sisällöissä korostuivat Karjaanjokeen liittyvät henkilökohtaiset kokemukset ja muistot sekä laaja-alainen yhteistyö. Lopputulemana on ekologisesti hyväkuntoinen vesistö, jonka äärellä viihtyvät mielellään sekä kuntalaiset että vierailijat. Avajaisissa kuultiin Karkkilan kaupunginjohtaja Tuija Telénin tervehdys, Mika Lätin jokiruno, Henna Mitrusen jokimuistoja sekä Karkkilan museotoimen johtaja Tommi Kuutsan esitys Karjaanjoen ja ruukkiteollisuuden historiallisesta merkityksestä vuosisatojen takaa. LUVYn toiminnanjohtaja Jaana Pönni ja projektipäällikkö Juha-Pekka Vähä korostivat puheosuuksissaan Karjaanjoen kunnostustoimien onnistuvan pitkäjänteisellä, avoimella ja vuorovaikutteisella yhteistyöllä.

Tapahtuman kummeina toimivat elokuvaohjaajat Aki Kaurismäki ja Aleksi Salmenperä. Tervehdyksessään Salmenperä muistutti lähiluonnon merkityksestä ja pienienkin tekojen esimerkillisestä vaikutuksesta kokonaisuuteen. Karjaanjoen parhaaksi tehtävään yhteistyöhön tarvitaan meitä kaikkia: paikallisia ihmisiä ja alueellisia yhteisöjä, jotka yhdessä työskentelemme Läntisen Uudenmaan läpi virtaavan ainutkertaisen vesistön hyväksi.

Valokuvanäyttely Karjaanjoen maisemasta ennen ja nyt. (Näyttely ja kuva: KuvaLeipomo / Henna Mitrunen)

Karkkilan Jokijuhlat 2021 oli LUVYn koordinoima tapahtuma, joka valmisteltiin ja järjestettiin yhteistyökumppaneiden kanssa. Jokijuhlat on osa Freshabit LIFE IP -hanketta ja sitä olivat toteuttamassa kanssamme Karkkilan kaupunki, Karkkilan Latu ry, Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry, Metsähallitus, Studio KuvaLeipomo, Karkkilan Luonnonsuojeluyhdistys, Karkkilan Kotiseutuyhdistys, Karkkilan Martat ry, Sola-Sali, Toikkakiinteistöt Oy, Kino Laika, Componenta Castings Oy Karkkila, Karkkilan ruukkimuseo Senkka, Karkkilan I Ukuleleorkesteri ja Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä
hankepäällikkö
juha-pekka.vaha@luvy.fi
040 7750 7727