Valitse sivu

Billnäsin kalatien ja voimalaitoksen edustalla näkyy alasvaellustutkimuksen kelluvia (oransseja) rakenteita, jotka keräävät tietoa siitä, uiko lähettimellä varustettu lohenpoikanen voimalaitoksen turbiiniin vai kalatiehen. (LUVY / Henna Björkqvist)

Mustionjoen kalatiet avattiin jälleen ja kalat pääsevät taas nousemaan merestä Mustionjokeen. Vapun jälkeisenä työpäivänä Raaseporin kaupungin huoltomiehet sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) asiantuntijat kokoontuivat Billnäsin ja Åminneforsin kalateille avaamaan luukut jo neljännen kerran. Tällä kertaa avajaisissa Billnäsissä suoritettiin samanaikaisesti myös alasvaellusrakenteiden muutostöitä ja valmisteltiin siihen liittyvää alasvaelluksen seurantatutkimusta.

Luukkujen avaaminen kalateissä on ajoitettu kalateiden ympäristöluvan mukaisesti: sekä Billnäsin että Åminneforsin kalatiet saavat olla auki toukokuun alusta marraskuun loppuun asti. Molemmissa kalateissä kalojen kulkua seurataan sekä vedenalaisella kalalaskurilla että videokameralla. Kalateissä havaittiin viime kaudella uutena lajina ankerias. Lohia ja taimenia todettiin nousevan kymmenkunta myös Billnäsin voimalaitoksen yläpuolelle.

Seurantatutkimusten tulosten perusteella sekä Åminneforsin, että Billnäsin kalatiet vaikuttavat toimivan merestä jokeen nouseville kaloille. Billnäsin kalatien on suunniteltu toimivan myös alaspäin, joesta mereen vaeltaville kaloille. Erityisesti toivotaan, että lohikalojen poikaset selviytyisivät merimatkalle turvallista reittiä ja valitsisivat kalatien voimalaitoksen turbiinikanavan sijaan. Aiemmissa LUVYn toteuttamissa tutkimuksissa on todettu turbiinikuolleisuuden olevan erityisesti Billnäsin voimalaitoksella korkea. Sen vuoksi Billnäsin voimalaitoksen yläpuolelle on rakennettu kävelysillan yhteyteen veden alle myös kaloja ohjaava aitarakenne. Vuoden 2021 tutkimuksissa ohjainrakenteen ei kuitenkaan todettu toimivan: yhtään kalaa ei onnistuttu todennetusti ohjaaman kalatiehen. Tänä keväänä ohjainrakennelmaa on täydennetty ja puutteita korjattu LUVYn koordinoimassa MUSKALAT-hankkeessa. Tällä hetkellä Billnäsin voimalaitoksella tehdään tutkimusta, missä selvitetään auttavatko uudet ja korjatut rakenteet ohjaamaan alasvaeltavat kalat kalatiehen. Tutkimusta tehdään mikrosirumerkityillä lohenpoikasilla, joiden kulkua voidaan seurata kelluvilla ja kalatiehen asennetuilla antennijärjestelmillä.

Tutkimustyö on vasta alussa, mutta ensimmäiset kenttähavainnot ovat lupaavia. “Kyllä siinä apina putosi olkapäältä, kun jo ensimmäisen koekalaerän osalta voitiin todeta, että kalat ohjautuvat sittenkin myös kalatiehen, eivätkä kaikki menekään turbiinikanaviin”, iloitsee LUVYn hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä. Kuinka suuri osa saadaan ohjattua kalatiehen jää nähtäväksi.

Alasvaellustutkimuksen tuloksia odotellessa voit katsoa viime vuoden kalatielaskurin tulokset LUVYn verkkosivuilta ja videomateriaalia kalateistä LUVYn Youtube-kanavalta:

Lisätietoja:

Juha-Pekka Vähä
hankepäällikkö
juha-pekka.vaha@luvy.fi
040 7750 7727

MUSKALAT-hanketta rahoittavat Lohikalat Karjaanjokeen -vision sopimusrahoittajat: Raasepori, Lohja, Vihti, Karkkila, Loppi ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (LUVY). Lisäksi hanketta rahoittaa Tammisaari-Pohjan kalatalousalue. Hankkeen kokonaiskustannus on 172 714 €. Hanke saa rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta 50 % toteutuneista kuluista.

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.