Valitse sivu

LUVYn kutsu Karhujärvi-iltaan tavoitti 24 osallistujaa. (LUVY / Henna Björkqvist)

Siuntion Björknäsin seurojentalo heräsi kevääseen, kun Karhujärvestä kiinnostuneet kokoontuivat pohtimaan järven tilaa ja sen kunnostusmahdollisuuksia. Huhtikuun 20. päivän torstai-illan tilaisuuden kutsui kokoon Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY), ja paikalle saapui mukavasti yleisöä, yhteensä 24 henkeä.

Illan avasi LUVYn toiminnanjohtaja Jaana Pönni kertoen keskeiset tavoitteet LUVYn ja valuma-alueen kuntien yhteisestä Siuntionjoki 2030 -vesistövisiosta, jonka osana myös Karhujärveä kunnostetaan. Siuntion kunnan ympäristöpäällikkö Lotta Juusti valotti kunnan roolia vesiensuojelutyössä.

LUVYn laatima Karhujärven kunnostussuunnitelma perustuu järven vedenlaadusta, eliöstöstä ja laajasta valuma-alueesta kerättyyn tietoon ja näiden pohjalta tehtyihin analyyseihin ja mallinnuksiin. LUVYn vesistöasiantuntija Katja Pellikan esitys avasi kuulijakunnalle kunnostussuunnittelun perustaa, Karhujärven nykytilaa sekä sen kunnostusmahdollisuuksia. Hän myös kertoi jo tehdyistä kunnostustoimista, joissa myös Karhujärven suojeluyhdistys on ollut aktiivinen.

Kahvikupposten jälkeen virtavesikunnostusten asiantuntija Juha-Pekka Vähä LUVYsta jakoi kuulijoille tietoa ja tunnelmia virtavesien tilasta alueella sekä niiden merkityksestä vesieliöille ja erityisesti vaelluskaloille. Siuntionjoki 2030 -vision hankepäällikkö ja LUVYn vesistö- ja kala-asiantuntija Jussi Vesterinen puolestaan kertoi Karhujärven kalastosta ja ravintoketjukunnostuksen mahdollisuuksista raskaan ulkoisen kuormituksen rasittamalla Karhujärvellä.

“Oli mahtavaa huomata näinkin iso määrä ihmisiä paikalla hyvässä talkoohengessä. Illasta jäi tunne, että karhujärveläisillä on tahtotila tehdä yhdessä toimia järvensä hyväksi – erityisesti hoitokalastusta entistä tehokkaammin. Tällaista toimintaa Karhujärvi juuri kaipaakin”, iloitsee LUVYn Jussi Vesterinen.

Vesistöjen kunnostus vaatii laajaa yhteistyötä, joten sokerina pohjalla oli Maailman luonnonsäätiön WWF:n Viivi Kaasosen esitys ympäristöjärjestön toimista ja suunnitelmista lähialueella. Loppuillan vilkas keskustelu pureutui kunnostustoiminnan haasteisiin ja sen vaatimiin resursseihin. Kotimatka taittui keväisissä tunnelmissa kauniissa siuntiolaisessa maisemassa.

Siuntion kunnan ympäristöpäällikkö Lotta Juusti muistutti yleisöä: ”Siuntion ympäristönsuojelutoimi on myös tänä vuonna varannut 4 000 € ympäristöä edistäville paikallisille toimenpiteille. Avustushaku aukeaa kesällä ja siitä kuulutetaan kunnan nettisivuilla. Päätös annetaan syksyllä.”

Tilaisuuden esitysmateriaalit löydät tapahtuman sivulta. Tilaisuuden järjesti LUVYn koordinoimat hankkeet LUMME-hanke sekä Hoitokalastuksen tehostamishanke.

Lisätietoja:

Jussi Vesterinen
vesistö- ja kala-asiantuntija
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota ovat rahoittaneet vuosina 2019–2024 Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Kirkkonummi sekä Rosk’n Roll Oy Ab. Lisäksi visiota ovat rahoittaneet Latvoilta merelle -pilotin kautta: Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Wärtsilä Oy, OP Uusimaa, Hotelli Siuntio, Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)

LUMME-hanke toteuttaa maa- ja metsätalouden kuormituksen hallintatoimenpiteitä, seuraa kunnostustoimien vaikuttavuutta sekä tarjoaa ajankohtaista tietoa vesiensuojelusta ja tukimahdollisuuksista Länsi-Uudenmaan maa- ja metsätalouden toimijoille. 

Hanketta rahoittavat alueellisten vesistövisioiden Lohikalat Karjaanjoelle 2030, Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 sekä Rannikkovesivisio 2050 ja Hiidenveden kunnostus -hankkeen kautta Länsi-Uudenmaan kunnista Lohja, Raasepori, Vihti, Kirkkonummi, Karkkila, Siuntio ja Inkoo. Lisäksi Hiidenveden kunnostus -hanketta rahoittavat HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vuosina 2022–2024.

Länsi-Uudenmaan hoitokalastuksen tehostamishanketta rahoittivat Hiidenvesi– ja Siuntionjoki 2030 -vesistövisioiden kautta kunnat Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti ja Loppi sekä Rosk’n Roll Oy Ab ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (LUVY). Hiidenveden kunnostus -hankkeen sopimusrahoittajia olivat lisäksi HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue.

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.