Valitse sivu

Hangossa näytteenotossa maaliskuussa 2023. (LUVY / Arto Muttilainen)  

Hangon merialueella ei havaittu pistekuormituksen, kuten jätevesien, vaikutuksia vuoden 2023 yhteistarkkailussa. Huoli Itämeren ja sen rannikkovesien tilasta ei kuitenkaan ole hälventynyt, sillä vedenlaatu merialueella oli tarkkailutulosten perusteella edelleen tyydyttävä tai välttävä. Pistekuormituksen, jota tulee vesistöihin mm. jätevedenpuhdistamojen kautta, vaikutuksia vedenlaatuun ja eliöstöön tarkkaillaan velvoitetarkkailuissa. Jätevedenpuhdistamoille kuormitus kerääntyy ympäröivän yhdyskunnan ja teollisuuden jätevesistä, joiden puhdistamisesta laitokset huolehtivat. Hangon merialueen eri toimijoiden yhteistarkkailun toteuttaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).   

Jätevesikuormitus Hangon merialueelle on vähentynyt 2000-luvun aikana. Valtaosa pistekuormituksesta kohdistuu nykyään Hangon eteläpuoleiselle merialueelle, kun taas pohjoispuolelle johdetaan ainoastaan jäähdytysvesiä. Lähialueilla ei ole laajoja maatalousalueita, joten pelloilta tuleva hajakuormitus on keskimääräistä vähäisempää. Ojitetuilta suoalueilta rantavesiin valuu kuitenkin huomattava määrä humuspitoista vettä. Myös Itämeren yleistilan kehitys vaikuttaa avonaisen merialueen vedenlaatuun. Ravinnekuormitukselle altistumisen lisäksi Itämeri on yksi maailman nopeimmin lämpenevistä merialueista.  

Vuoden 2023 tarkkailutulokset eivät merkittävästi poikenneet viime vuosista eikä selviä pistekuormituksen vaikutuksia ollut merialueella havaittavissa. Avonaisilla eteläisellä ja pohjoisella merialueella mahdolliset pistekuormituksen vaikutukset laimenevat tehokkaasta sekoittumisesta johtuen: vesi oli melko tasalaatuista, happitilanne pysyi hyvänä ja bakteeripitoisuudet olivat pienet.  

Suljetumpi Bengtsårin saaristoalue kärsii alusveden hapettomuudesta ja aiemman kuormituksen vaikutukset näkyvät edelleen sisäisenä kuormituksena, vaikka alueen pistekuormitus on loppunut. Suursuon suljetun kaatopaikan ojapisteissä vedenlaatu oli alueelle tyypillisesti ajoittain heikkoa, mutta uoman purkualueella meressä vaikutuksia ei näkynyt. Loppukesällä levätuotanto oli Hangon eteläpuolella edellisvuotta runsaampaa, vastaten tyydyttävää-välttävää ekologista tilaa, ja pohjoispuolella sekä Bengtsårin alueella hieman vähäisempää, vastaten tyydyttävää tilaa. Levätilanteen vaihteluihin vaikuttavat mm. sääolot ja merivirtaukset. Koko Hangon merialue on nykyisellään luokiteltu viralliselta ekologiselta tilaltaan tyydyttäväksi. 

Vuonna 2023 Hangon yhteistarkkailussa oli vuorossa suppea ohjelma eli tarkkailussa tutkittiin vedenlaatua ja bakteerien sekä levätuotannon määrää, kuten joka vuosi. Laajemmat eliöstön tutkimukset toteutetaan joka neljäs vuosi, viimeksi vuonna 2022 ja seuraavan kerran vuonna 2026.  Tänä vuonna Hangon merialueen yhteistarkkailu jatkuu suppean ohjelman vedenlaatututkimuksilla. Hangon merialueen tilaa on seurattu velvoitetarkkailuin 1970-luvulta alkaen. Merialueen lisäksi Hangon yhteistarkkailussa seurataan vedenlaatua Suursuon suljetun kaatopaikan ojissa. 

Hangon yhteistarkkailuun osallistuivat vuonna 2023 Hangon Vesi -liikelaitos, Hangon Puhdistamo Oy, Hangon kaupunki (Hangon suljettu kaatopaikka) ja Oy Forcit Ab. Vapaaehtoisina osallistuivat Hangon satama ja ViskoTeepak Oy Ab. 

Hangon merialueen yhteistarkkailun yhteenveto vuodelta 2023 >>

Lisätietoja:

Tiina Asp
vesistöasiantuntija
tiina.asp@luvy.fi
045 7750 7726

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on riippumaton yhteistyö- ja asiantuntijaorganisaatio Länsi-Uudellamaalla. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on vesiensuojelun ja siihen läheisesti liittyvän yleisen ympäristönsuojelun edistäminen toiminta-alueellaan.

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.