Valitse sivu

Paunetti eli avorysä Enäjärvellä keväällä. (LUVY / Jussi Vesterinen)

Vihdin Enäjärvellä jatkettiin rysäpyyntiä elokuun alussa reilun kuukauden tauon jälkeen. Rysäpyyntiä tehdään kymmenellä paunetilla eli avorysällä noin kahden kuukauden ajan. Rysäpyynnit toteuttaa Jomiset Oy. Tänä vuonna pyydykset on laskettu aikaisemmin vesille kuin viime vuonna, sillä saalismäärät putosivat lokakuussa vesien viilentyessä. Syksyn rysäpyynti oli viime vuonna selvästi parempi kuin kevätpyynti, joten odotukset ovat myös tälle syksylle kovemmat kuin kevätpyynnille. Tavoite koko vuoden rysäpyynneistä on 25 000 kg.  

“Alku on näyttänyt lupaavalta syksyn rysäpyynnin osalta. Joukossa on pientä särkikalaa, joka tietenkin laskee kokonaispainoa, mutta poistettu kappalemäärä on hyvä. Rysät ovat olleet nyt muutaman viikon pyytämässä ja saalismäärä on jo nyt suurempi kuin koko kevään rysäpyynneistä.”, kommentoi hankekoordinaattori Maj Rasilainen. 

Kevään rysäpyynti toteutettiin jäiden lähdön jälkeen 21.4.–22.6., mutta saalismäärä jäi yllättävän pieneksi. Tämän vuoden poistosaalis kevään rysäpyynnistä oli 704 kg. Viime vuonna vastaava poistosaalis oli 4 931 kg. Pyydyksissä tavattiin kuitenkin hyvä määrä petokaloja kuten kuhia, jotka vapautettiin.  

“Enäjärvellä on paikallisten vapaa-ajankalastajien mukaan noussut poikkeuksellisen hyvin ahventa. Kuha- ja haukikantakin on vahva. Vaikuttaa siltä, että peto- ja saaliskalojen suhde on kääntymässä koko ajan parempaan suuntaan.”, iloitsee hankepäällikkö Jussi Vesterinen

Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys ry:n (Lasy) kanssa. Lasyn aktiivinen talkooporukka on ollut suureksi avuksi pyydysten koennassa sekä nuottauksissa. ”Lasyn kautta kuka tahansa voi olla mukana hankkeessa rahalahjoituksin tai talkoisiin osallistumalla. Jos et ole koskaan päässyt kokemaan elämystä rysäkalastuksen muodossa ja haluaisit sellaisen kokea, on nyt oiva tilaisuus korjata asia. Myöhemmin syksyllä pääset halutessasi mukaan myös nuotanvetoon,” kertoo Lasyn talkoomestari Mauno Haapala.  

Mukaan lähteminen on helppoa. ”Ilmoittautumalla sähköpostitse osoitteeseen mauno.haapala@live.fi tai puhelimitse numeroon 040 1695 101, pääset mukaan Lasyn talkookalastusryhmään ja saat tietoa kalastuspäivistä sekä talkooavun tarpeesta,” kannustaa Haapala. 

Lisätietoja: 

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Enäjärven tehokalastus -hanketta rahoittavat vuosina 2022–2024 Siuntionjoki 2030 -vision Latvoilta merelle -pilotin rahoittajat: Vihdin kunta, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy ry, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Osuuspankki Uusimaa, Hotelli Siuntio sekä Siuntionjoki 2030 -visiota rahoittavat muut valuma-alueen kunnat ja Rosk’n Roll Oy Ab. Vuonna 2022 rahoittajana oli myös Wärtsilä Oy. Ympäristöministeriö rahoittaa Enäjärven tehokalastushanketta 60 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuosina 2022–2024. 

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.