Uutisarkisto
Siuntionjoki yhdistää ihmisiä, kuntia ja yrityksiä – seminaarissa toivottiin jatkoa yhteistyölle joen tilan parantamiseksi
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n järjestämä Siuntionjoki 2030 -seminaari keräsi keskiviikkona Hotelli Siuntion tiloihin noin 55 hengen yleisön kuulemaan ajankohtaista tietoa joen tilasta ja tulevaisuuden kunnostussuunnitelmista. Niin paikalle tulleet asukkaat kuin kuntien, yritysten ja yhdistysten edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että Siuntionjoen tilan parantamista tulee jatkaa laajalla yhteistyöllä.
Jankkurointinäytös Kirkkonummella herätti antoisia keskusteluja – metsätalouden vesiensuojelun tilaisuus tulossa
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n LUMME-hanke, Nylands Svenska Lantbrukssällskap, Raaseporinjoki ja Snappertunan sisäsaaristo -projekti, SLC Nyland ja Carbon Action Svenskfinland -projekti järjestivät jankkurointinäytöksen elokuussa Mats Wiknerin tilalla, Ratsutalli Wiknerillä Kirkkonummella. Jankkurointi eli maan syväkuohkeutus ja maanparannus kiinnostivat selvästi tilaisuuteen osallistuneita viljelijöitä, sillä keskustelua käytiin vilkkaasti. Pellonpiennartapahtumien tavoitteena on levittää tietoa erilaisista maanviljelyn menetelmistä ja käytännöistä, joilla voidaan vähentää ravinteiden valumista vesistöihin, samalla myös parantaen viljelyn kannattavuutta.
Pitkä kuuma kesä on koetellut eteläsuomalaisia järviä ja aiheuttanut sinileväkukintoja – Siuntionjoen latvajärvien syksyiset hoitokalastukset alkavat jälleen
Poikkeuksellisen lämmin toukokuu nosti sisävesien pintalämpötilat korkeiksi ja aikaisti sinileväkukintojen muodostumista monin paikoin. Vihdissä Siuntionjoen latvajärvillä eli Enäjärvellä, Poikkipuoliaisella, Tervalammella ja Huhmarjärvellä levätilanne huononi heinäkuun aikana merkittävästi (kuvaaja). Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n ja sen yhteistyökumppanien toteuttaman hoitokalastuksen hyvät tulokset näkyvät kuitenkin erityisesti Enäjärvellä.
Siuntionjoki 2030 -seminaari: Yhteistyöllä kohti puhtaampia vesistöjä
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry toivottaa kaikki Siuntionjoen vesienhoidosta kiinnostuneet tervetulleeksi seminaariin, joka järjestetään 28. elokuuta Hotelli Siuntiossa klo 17 alkaen. Haluamme koota yhteen asiantuntijat, paikalliset toimijat ja yritykset sekä asiasta kiinnostuneet asukkaat keskustelemaan Siuntionjoella tehdystä vesistöjen ja valuma-alueen kunnostustyöstä ja tulevaisuuden suunnitelmista.
Karjaanjoen vesistön yhteistarkkailuraportti 2023: Jätevesien vaikutus vedenlaatuun vaihtelee vuosittain – Lohjanjärvellä pistekuormitus pienintä kymmeneen vuoteen
Jätevesien kuormitus näkyy ajoittaisina vedenlaadun muutoksina pistekuormittajien läheisyydessä Karjaanjoen vesistössä. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on julkaissut raportin Hiidenveden, Lohjanjärven ja Mustionjoen alueiden sekä Pohjanpitäjänlahden ja Tammisaaren merialueiden vedenlaadusta vuonna 2023. Raportti kattaa suuren osan Karjaanjoen valuma-alueesta Karkkilan Pyhäjärveltä Mustionjokea pitkin aina Itämerelle Tammisaaren edustan merialueelle.
Länsi-Uudenmaan vesien suojeluun ja kunnostukseen merkittävää rahoitusta – uusissa hankkeissa kunnostetaan virtavesiä, järvien ravintoketjuja ja valuma-alueita
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on saanut Uudenmaan ELY-keskukselta rahoitusta uusiin vesiensuojeluhankkeisiin yhteensä 602 880 euroa. Rahoitus mahdollistaa vesiensuojelun ja vesistökunnostusten jatkumisen monilla alueilla, joilla on jo tehty paljon työtä. Jatkuvuus on tärkeää, sillä vesiensuojelutyössä vaikutuksia ei yleensä nähdä välittömästi vaan pitkäjänteisen työn tuloksena.
Lohjan alueen pohjavesi enimmäkseen hyvälaatuista
Lohjan pohjavesien yhteistarkkailun vuoden 2023 yhteenveto on valmistunut. Pohjaveden yhteistarkkailua Lohjalla on tehty vuodesta 2005 alkaen ja vuonna 2023 mukana oli 14 tarkkailtavaa kohdetta. Pohjaveden laaduntarkkailua ja pinnankorkeuden mittauksia tehtiin noin 80 pohjaveden havaintoputkesta tai kaivosta toimijoiden ympäristö- tai vedenottolupien mukaisesti. Yhteistarkkailussa oli mukana kahdeksan Lohjanharjulla sijaitsevaa pohjavedenottamoa, Tytyrin kalliopohjavesi ja kolme Lohjanharjun ulkopuolista vedenottamoa.
Onko jätevesijärjestelmäsi kunnossa? Länsi-Uudellamaalla alkaa tehostettu valvonta
Länsi-Uudenmaan kunnat aloittavat tänä kesänä tehostetun jätevesivalvonnan. Valvonta tullaan toteuttamaan joko valvontakäyntien muodossa tai keräämällä asukkailta jätevesiselvityksiä tarkistettavaksi. Järjestelmällistä valvontaa on jo aloitettu läntisellä Uudellamaalla Vihdissä. Muissa kunnissa valvontaa on tehty lähinnä ilmoitusten perusteella. Huolehtimalla jätevesin asianmukaisesti käsittelystä, huolehditaan myös lähivesistöistä. Haja-asutuksen jätevesijärjestelmien valvonta kuuluu kuntien vastuulle.
Rehevöityminen vaivaa monia vesistöjä myös Länsi-Uudellamaalla – uusi hanke pureutuu niittojen vaikutuksiin ja särkikalan hyödyntämiseen
Miten ja milloin rantoja kannattaisi hoitaa? Kannattaako vesikasveja niittää vai ei? Miten rantavesissä viihtyviä särkikaloja voi hyödyntää ihmisravinnoksi? Muun muassa näihin kysymyksiin pyritään löytämään vastausta RANTAKALA-hankkeessa, johon Leader Ykkösakseli on myöntänyt Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:lle (LUVY) 87 733 euron avustuksen.
Hangon merialueen yhteistarkkailuraportti: pistekuormituksen vaikutukset pieniä, levää keskimääräistä enemmän
Hangon merialueella ei havaittu pistekuormituksen, kuten jätevesien, vaikutuksia vuoden 2023 yhteistarkkailussa. Huoli Itämeren ja sen rannikkovesien tilasta ei kuitenkaan ole hälventynyt, sillä vedenlaatu merialueella oli tarkkailutulosten perusteella edelleen tyydyttävä tai välttävä. Pistekuormituksen, jota tulee vesistöihin mm. jätevedenpuhdistamojen kautta, vaikutuksia vedenlaatuun ja eliöstöön tarkkaillaan velvoitetarkkailuissa. Jätevedenpuhdistamoille kuormitus kerääntyy ympäröivän yhdyskunnan ja teollisuuden jätevesistä, joiden puhdistamisesta laitokset huolehtivat. Hangon merialueen eri toimijoiden yhteistarkkailun toteuttaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).