Suomen vesistösäätiön kokoaman Vesistöpaneelin asiantuntijat arvioivat, että ilmastonmuutoksen välilliset ja välittömät seuraukset lisäävät sinilevän esiintymistä rehevien järvien lisäksi myös karuilla selkävesillä.
”Valuma-alueilla tehtävä työ on erittäin tärkeää, kun halutaan vähentää vesistöihin kohdistuvaa ravinnekuormitusta. Lisää tutkimusta myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista tarvitaan”, sanoo LUVYn toiminnanjohtaja ja Vesistöpaneelin jäsen Jaana Pönni. Suomen vesistösäätiö selvitti asiantuntijoiden näkemyksiä sinilevästä kyselyllä.
Voit tutkia myös itse, onko vedessä mahdollisesti sinilevää. Kun vedessä on paljon vihreää massaa, on keppitesti kelpo menetelmä (lue lisää alla olevasta linkistä). Kirkkaalle vedelle voi tehdä vesilasitestin eli ottaa uimavettä juomalasiin ja antaa sen seisoa siinä. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippusia, ovat ne todennäköisesti sinilevää. Kyse voi olla myös muista runsaina esiintyvistä levistä, kuten viherlevistä. Tätä tarkemmin levien tyyppiä ei kuitenkaan saa selvitettyä ilman mikroskooppista tarkastelua.
Lue lisää kyselystä ja Vesistöpaneelin asiantuntijoiden neuvot sinileväongelmien kanssa kamppailevalle ranta-asukkaalle:
Tutustu kyselyn tuloksiin: