Valmistelemme LUVYssa Länsi-Uudenmaan rannikolle ainutlaatuista tulevaisuuden visiota. Tavoitteena on muodostaa koko alueen yhteinen tahtotila ja tiekartta rannikkovesien tilan parantamiseksi.
Jotta onnistumme tässä, tarvitsemme myös Sinun apuasi!
Asutko tai mökkeiletkö Länsi-Uudenmaan rannikolla? Osallistu kyselyyn ja kerro omat havaintosi.
Jo monet ovat vastanneet, kiitos Teille siitä! Lisää havaintoja kuitenkin tarvitaan. Kysely jatkuu 27.3.2022 saakka. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaksi vapaalippua Kirkkonummella sijaitsevaan Långvikin kokous- ja kylpylähotelliin.
Keräämme paikallisten ihmisten havaintoja ja näkemyksiä rannikkovesien tilasta ja suojelutarpeista. Vastauksia hyödynnetään vision työstämisessä.
”Jo nyt saatujen vastausten ja tehtyjen selvitysten perusteella on käynyt selväksi, että Länsi-Uudenmaan merenlahtien rehevöityminen ei hidastu ilman toimenpiteitä. Yksi rehevöitymisestä kertova merkki on tähkä-ärviän lisääntyminen”, kertoo LUVYn vesistöasiantuntija Katja Pellikka.
Tähkä-ärviä on monivuotinen uposkasvi, joka hyötyy rehevöitymisestä ja on runsastunut viime vuosina koko Suomen rannikolla.
Konkreettiset kunnostustyöt ovat jo alkaneet pilottialueiden kunnostustarkasteluilla. Pilottikohteet on valittu yhdessä kuntien kanssa ja ne ovat:
- Inkoo, Kyrkfjärden
- Kirkkonummi, Tavastfjärden
- Raasepori, Dragsviksfjärden
- Siuntio, Pikkalanlahti
Etsimme myös maanomistajia, jotka olisivat kiinnostuneet kosteikon tai muun vesiensuojelurakenteen rakentamisesta mailleen. Ota rohkeasti yhteyttä!
Kysely on osa Rannikkovesivisio-hanketta.
Yhteistyössä: Långvikin kokous- ja kylpylähotelli, KirkkonummiLångvikin kokous- ja kylpylähotellin allasosastolla voit pysähtyä hetkeksi takkasyvennykseen pehmeille sohville tai kesäaikaan terassin divaaneille, mistä avautuu idyllinen maisema Långvikin lahdelle.
Lisätietoja:
Länsi-Uudenmaan rannikkovesivisio 2021–2022 -hanketta rahoittivat Raasepori, Inkoo, Siuntio, Kirkkonummi, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) ja Uudenmaan ELY-keskus. Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuonna 2021.
Päivitetty 15.3.2022