Valitse sivu

Nuotan laskua Vihdin Enäjärvellä alkusyksyllä 2024. (Petteri Kiiskilä) 

Hoitokalastusnuottaukset ovat alkaneet syys-lokakuun vaihteessa Siuntionjoen latvajärvillä Vihdissä. Syysnuottauksia tehdään kaikilla neljällä järvellä eli Enäjärvellä, Poikkipuoliaisella, Huhmarjärvellä sekä Tervalammella. Poikkipuoliaisen saalismäärät ovat näyttäneet lupaavilta, sillä lokakuun alussa päiväkohtainen saalis oli parhaimmillaan järvellä 3 000 kg. Järvien kunnostustoimet vaikuttavat positiivisesti koko Siuntionjokeen. 

Tämän syksyn syysnuottaukset hoitavat Aulis ja Petteri Kiiskilä, ja nuottauksia on tarkoitus tehdä noin kaksi kuukautta jäätilanteen salliessa.  

“Jo alkusyksyn nuottaukset Enäjärvellä ja Poikkipuoliaisella tuottivat hyviä ja varmoja saaliita, ja varsinainen pyyntijakso on päästy aloittamaan. On myös mielenkiintoista päästä laajentamaan nuottauksia meille uusille kohteille Tervalammelle ja Huhmarjärvelle. Kokonaisurakka on suuri ja paljon työtä edessä, mutta odotukset hyville tuloksille kaikilla järvillä ovat korkealla,” kertovat Aulis ja Petteri Kiiskilä.  

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n hankekumppanin, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys ry:n eli Lasyn, sisällä ollaan myös tyytyväisiä syysnuottauksen alkuun:  

“Ammattilaisten tekemä syysnuottaus on jälleen osoittautunut tehokkaaksi pyyntimenetelmäksi. Kunnostussuunnitelmien kunnianhimoiset saalistavoitteet näyttävät toteutuvan. Sesonkia on vielä jäljellä ja saaliin kokonaismäärä saattaa kasvaa, joten innokkaita talkoolaisia tarvitaan. Jos olet kiinnostunut, otathan yhteyttä Mauno Haapalaan p. 040 169 5101. Enäjärven tehokalastus -hanketta on ollut upea seurata ja sen tulokset näkyvät. Vielä hienompaa on, että hanke on saamassa jatkoa ja kalastusta jatketaan vielä vuosia,” iloitsee Lasyn puheenjohtaja Juha Uusitalo.  

Kun on saatu tämän vuoden osalta hoitokalastukset pakettiin, tehdään yhteenveto sekä loppuraportti koko hankkeen aikaisista toimenpiteistä niin itse hoitokalastuksien kuin myös vedenlaadun osalta. Loppuvuodesta voidaan suunnata katseet seuraavaan vuoteen, eli Enäjärven ylläpitohoitokalastukseen ja Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven tehokalastukseen,” kertoo hankkeen koordinaattori Maj Rasilainen LUVYlta. 

Enäjärven ylläpitohoitokalastusta sekä alempien järvien tehokalastusta aletaan toteuttaa syysnuottaamalla. Talkoolaisille työtä on siis luvassa myös ensi vuonna. Enäjärven ylläpitovaiheessa hoitokalastusmäärät ovat aiempaa pienemmät, sillä tavoitteena on 38 500 kg:n poistosaalis vuositasolla. Tavoite on noin 50 prosenttia tehokalastusvaiheen vuositavoitteesta. Poikkipuoliaisella poistotavoitteeksi on asetettu noin 19 000 kg vuonna 2025. 

Mitä hoitokalastus on ja miten se parantaa järvien tilaa? Lue lisää: Hoitokalastus – Vesientila 

Lisätietoja:

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Enäjärven tehokalastus -hanketta rahoittavat vuosina 2022–2024 Siuntionjoki 2030 -vision Latvoilta merelle -pilotin rahoittajat: Vihdin kunta, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy ry, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Osuuspankki Uusimaa, Hotelli Siuntio sekä Siuntionjoki 2030 -visiota rahoittavat muut valuma-alueen kunnat ja Rosk’n Roll Oy Ab. Vuonna 2022 rahoittajana oli myös Wärtsilä Oy. Ympäristöministeriö rahoittaa Enäjärven tehokalastushanketta 60 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuosina 2022–2024. 

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.