Valitse sivu

Janne “Kalatalousministeri” Rautio neuvoo kalankäsittelyä. (LUVY / Maj Rasilainen)

Reilu 20 osallistujaa tutustui Janne “Kalatalousministeri” Raution johdolla särkikalojen hyötykäyttöön, särkikalojen käsittelyyn sekä valmisti purkkisärkeä Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeen järjestämässä Särkikalasta särvintä -kalaruokapäivässä keskiviikkona 28.9.

“Oli todella innostuneita osallistujia luokkahuone täynnä! Ja aidosti kiinnostuneita särkikalojen hyötykäyttämisestä ruuaksi. Olen kurssin jälkeen saanut muutaman viestin meiliini, jossa ylistetään valmistamiemme purkkisärjen ja -lahnan erinomaista makua.”, kertoo Janne Rautio ilahtuneena. 

Myös osallistujat olivat tyytyväisiä. Särkikurssi oli idearikas ja uusia ajatuksia herättävä. Kurssin jälkeen yksikään särki ei lennä ketuille, vaan mietinnässä on miten tätä saa lisää. Purkitettu särki osoittautui taivaallisen hyväksi.”, kommentoi tapahtumaan osallistunut Mervi Vatanen.

Rautio jatkaa vielä särkikalojen hyötykäytöstä: “Viime vuosien aikana kiinnostus särkikalojen syömäkelpoisuudesta on noussut todella paljon, kiitos medioiden asian esille tuomisesta positiivisessa valossa. Vajaasti hyödynnettyjen kalakantojemme arvostus on mitattavissa myös sillä, että markkinoille on tullut paljon erilaisia särkikalatuotteita, jotka ovat saaneet kovan suosion!”.

Tämä huomattiin myös tapahtuman suosiossa, joka yllätti järjestäjät täysin: ilmoittautumisia ja kyselyitä kurssista saatiin yli 50. “On mahtavaa huomata, että ihmisiä kiinnostaa särkikalojen käyttäminen ravinnoksi. Moni osallistuja kalasti itse myös katiskoilla. Heidän saaliinsa ovat olleet särkikalapainotteisia, joten moni oli lähtenyt etsimään keinoja hyödyntää tätä saalista.”, kertoo Hola Lake II -hankkeen hankekoordinaattori Maj Rasilainen.

Käytettävät kalat saatiin Vihdin Enäjärven rysistä. Enäjärvellä on käynnissä kolmivuotinen tehokalastushanke, jossa on nyt käynnissä kaksi kuukautta kestävä rysäpyynti. Pääasiassa keskiviikon saalis oli lahnaa sekä salakkaa, mutta myös muutama särkikin saatiin. Yhteensä noin 100 kg särkikalaa käytettiin hyödyksi keskiviikon aikana.

“Meillä on jo suunnittelu käynnissä siitä, mitä ensi vuoden aikana järjestetään. Seuraavana on kuitenkin tulossa särkikalareseptikilpailu loppuvuodesta, joten kannattaa seurata LUVYn sosiaalista mediaa.”, Rasilainen hehkuttaa.

Lisätietoja:

Maj Rasilainen
vesistö- ja kala-asiantuntija
aluekoordinaattori
maj.rasilainen@luvy.fi
045 7884 3283

Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hanke on saanut rahoitusta 159 255,00 € Ykkösakseli ry Leader-toimintaryhmältä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lisäksi hanketta rahoittavat Hiidenveden kunnostus -hankkeen ja Siuntionjoki 2030 -vesistövision kautta kunnat Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Vihti ja Loppi. Hiidenveden kunnostus -hankkeen sopimusrahoittajia ovat lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, Karjaanjoen vesistön kalatalousalue ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.