Enäjärvi elokuussa 2024. (LUVY / Maj Rasilainen)
Poikkeuksellisen lämmin toukokuu nosti sisävesien pintalämpötilat korkeiksi ja aikaisti sinileväkukintojen muodostumista monin paikoin. Vihdissä Siuntionjoen latvajärvillä eli Enäjärvellä, Poikkipuoliaisella, Tervalammella ja Huhmarjärvellä levätilanne huononi heinäkuun aikana merkittävästi (kuvaaja). Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n ja sen yhteistyökumppanien toteuttaman hoitokalastuksen hyvät tulokset näkyvät kuitenkin erityisesti Enäjärvellä.
Enäjärvi, jota on latvajärvistä hoitokalastettu voimakkaasti viime vuosina, on ollut vedenlaadultaan latvajärvien parhaimmistoa. Kesäkuussa levätilanne oli jopa erinomaisella tasolla. Ennen meneillään olevaa tehokalastushanketta tilanne on Enäjärven osalta ollut päinvastainen eli vedenlaatu on ollut latvajärvien heikointa.
“Tulokset puhuvat puolestaan eli kyllä Enäjärven kunnostus on näkynyt selvästi parempana vedenlaatuna. Toki asia on huomattu rannoillakin. Pitkä ja lämmin kesä tulee koettelemaan latvajärviä, myös Enäjärveä, missä on jo havaittu jonkin verran kala- ja simpukkakuolemia. Tavallisesti elokuussa levä- ja happitilanne vielä heikkenevät lämpösumman noustessa ja kesän biomassatuotannon alkaessa hajota”, arvioi LUVYn hankepäällikkö Jussi Vesterinen
Mitä hoitokalastus on ja miten se vaikuttaa järvien tilaan? Lue lisää vesientila.fi-sivustolta.
Viimeistä vuottaan jatkavassa Enäjärven tehokalastushankkeessa käynnistettiin särkikalojen rysäpyynnit elokuun alussa, nyt myös aiemmista vuosista poiketen Enäjärven lisäksi Poikkipuoliaisella. Rysäpyynnistä vastaa Jomiset Oy. Elokuussa myös nuotataan molemmilla järvillä Aulis ja Petteri Kiiskilän toimesta. Myöhemmin syksyllä Kiiskilät laajentavat nuottausta Tervalammelle ja Huhmarjärvelle.
”Enäjärvellä tämä on jo kolmas syksyn rysäpyynti, mutta Poikkipuoliaisella vasta ensimmäinen tämän hankkeen puitteissa. On mielenkiintoista nähdä, millaisia saalismääriä Poikkipuoliaiselta saadaan tällä menetelmällä, sillä Enäjärvellä syksyn rysäpyynti on antanut suhteellisen hyvin saalista. Tavallisesti rysäpyyntiä Suomessa on toteutettu keväisin jäiden lähdön aikaan”, pohtii hankkeen koordinaattori Maj Rasilainen.
Rysäpyynti Enäjärvellä kestää noin kaksi kuukautta ja Poikkipuoliaisella vajaat kaksi kuukautta. Elokuun nuottauksia tehdään noin kymmenen päivän ajan kuun loppupuolella. Lisäksi Enäjärvellä toteutetaan syksyn aikana koeverkkokalastus, jolla selvitetään kalaston tilassa tapahtuneita muutoksia.
Jos olet kiinnostunut osallistumaan Enäjärven hoitokalastukseen, ota yhteyttä Siuntionjoen latvavesien suojeluyhdistyksen Lasyn talkoomestari Mauno Haapalaan, 040 169 5101. Aiempaa kokemusta ei tarvitse.
Lisätietoja:
Jussi Vesterinen
vesistö- ja kala-asiantuntija
jussi.vesterinen@luvy.fi
050 307 9648
Enäjärven tehokalastus -hanketta rahoittavat vuosina 2022–2024 Siuntionjoki 2030 -vision Latvoilta merelle -pilotin rahoittajat: Vihdin kunta, Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy ry, Yara Suomi Oy, Prysmian Group Finland Oy, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Osuuspankki Uusimaa, Hotelli Siuntio sekä Siuntionjoki 2030 -visiota rahoittavat muut valuma-alueen kunnat ja Rosk’n Roll Oy Ab. Vuonna 2022 rahoittajana oli myös Wärtsilä Oy. Ympäristöministeriö rahoittaa Enäjärven tehokalastushanketta 60 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vesiensuojelun tehostamisohjelmasta vuosina 2022–2024.