Kipsi voidaan levittää kostean kalkin levittimellä tai lannanlevityslaitteistolla. On suotavaa ajoittaa kipsin levitys viljelykiertoon siten, että pellon kevytmuokkaus voidaan tehdä heti kipsin levityksen jälkeen. (LUVY / Henna Björkqvist)
Kipsiä voi hakea Kymi-, Porvoon- ja Vantaanjoen valuma-alueelle sekä läntiselle Uudellemaalle. Kipsi voidaan levittää pellolle vuonna 2024. Voit hakea kipsikäsittelyä pelloillesi sivustolta www.kipsinlevitys.fi. Voit hakea kipsinkäsittelyneuvontaa erikseen, josta vastaa ProAgria. Kipsi ja sen levitys on maksutonta ja verovapaata, eikä se vaikuta maataloustukiin. KIPSI-hanketta hallinnoi Varsinais-Suomen ELY-keskus.
ELY-keskuksen KIPSI-hankkeen verkkosivujen kautta pääset myös tarkastelemaan soveltuvatko juuri sinun peltolohkosi kipsinlevitykselle.
Miksi levittää kipsiä pelloille?
Kipsikäsittely vähentää fosforin ja orgaanisen hiilen huuhtoutumista pellolta vesiin – tämä hyödyttää sekä maanviljelijää että vesiensuojelua. Kipsi auttaa fosforia sitoutumaan maahiukkasten pinnoille, ja pitää fosforin vielä kasveille käyttökelpoisena.
Kipsillä on paitsi vesistöille positiivisia vaikutuksia myös taloudellisesti myönteisiä vaikutuksia: kun ravinteet pysyvät pellossa pidempään, lannoitukseen käytetyille varoille saadaan mahdollisimman hyvin vastinetta. ProAgrian oppaassa Kipsi, kuitu ja rakennekalkki – opas viljelijöille voit lukea lisää kipsin hyödyistä.
Kipsin hakua ja levittämistä rajoittavat tekijät
Kipsi soveltuu parhaiten savipelloille, ja maanviljelijänä sinun tai neuvojan kannattaa arvioida viljavuusanalyysin avulla, onko kipsi kyseisen peltolohkon maaperälle soveltuva. Käytännössä tarkastetaan, ettei kyseisten peltolohkojen magnesiumin tai kaliumin tasot ole liian alhaisia sillä kipsin kalsium voi ennestään madaltaa tasoja.
Kipsinlevityssivuston haku toimii vain, jos hallinnassasi on kipsikäsittelyyn soveltuvia lohkoja. Tarkastathan KIPSI-hankkeen tarjoamasta karttapalvelusta, näkyvätkö omat lohkosi siinä keltaisena vai oranssina. Jos ne näkyvät oranssina, lohkosi eivät sovellu kipsinlevitykseen joistakin seuraavista syistä:
- lohkosi sijaitsevat yli 1 ha:n järvien, joiden viipymä on yli 10 vuorokautta, valuma-alueella
- lohkosi sijaitsevat Natura-alueella
- lohkosi sijaitsevat pohjavesialueella
- lohkosi ovat luomutuotannon piirissä, niille KIPSI-hankkeen käyttämää teollisuudesta peräisin olevaa kipsiä ei voida valitettavasti levittää
Älä anna hakuajan mennä umpeen!
Lisätietoja:
Annika Söderholm-Emas
aluekoordinaattori
hankekoordinaattori
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019
LUMME-hanke toteuttaa maa- ja metsätalouden kuormituksen hallintatoimenpiteitä, seuraa kunnostustoimien vaikuttavuutta sekä tarjoaa ajankohtaista tietoa vesiensuojelusta ja tukimahdollisuuksista Länsi-Uudenmaan maa- ja metsätalouden toimijoille.
Hanketta rahoittavat alueellisten vesistövisioiden Lohikalat Karjaanjoelle 2030, Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 sekä Rannikkovesivisio 2050 ja Hiidenveden kunnostus -hankkeen kautta Länsi-Uudenmaan kunnista Lohja, Raasepori, Vihti, Kirkkonummi, Karkkila, Siuntio ja Inkoo. Lisäksi Hiidenveden kunnostus -hanketta rahoittavat HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 % hankkeen toteutuneista kustannuksista vuosina 2022–2024.
Teemme työtä osana Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa!
Verkosto kokoaa yhteen alueen vesistökunnostajat ja jakaa tietoa vesien tilasta sekä siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa lähivesiin.