Kuva: Heparin ja Petäjärven välinen oja Kylmälän kohdalla on potentiaalinen kohde syksyiseen särkikalojen poistopyyntiin. Oletko havainnut ojassa kalojen liikehdintää syksyisin? Kuva on otettu heinäkuussa 2020.
Kokeilemme tänä syksynä Siuntionjoki 2030 -hankkeessa Siuntionjoen vesistöalueella hoitokalastusmuotona särkikalojen ojapyyntiä. Jos olet havainnut kalojen liikehdintää ojissa, kerro havainnoistasi meille!
Kun syksyn edetessä järvien vesikasvillisuus alkaa vajota pohjaan, särkikalat kerääntyvät paikka paikoin ulappa- ja ranta-alueilta ojiin. Ojista niitä on mahdollista pyytää tehokkaasti haaveilla ja vaikkapa katiskoilla. Ojiin voidaan asentaa myös ohjausaitoja ja sulkuverkkoja, joilla kalat ohjataan ojaan ja pidetään siellä.
Tarkoituksenamme on syksyllä 2020 kokeilla ojapyyntiä Siuntionjoen vesistöalueella yhteistyössä Livian ammattiopiston kalatalousalan opiskelijoiden kanssa.
Haluamme tiedustella, onko alueella liikkuvilla ihmisillä havaintoja särkikalojen syksyisestä ojiin hakeutumisesta. Kalat voivat olla ojissa vain tietyn ajanjakson, esim. loka-marras-joulukuussa, ja palata järveen talven ajaksi. ”Kaikkialla kalat eivät kuitenkaan käyttäydy samalla tavalla, eivätkä välttämättä edes hakeudu ojiin. Siksi havainnot maastosta ovat tärkeitä!”, painottaa kala- ja vesistöasiantuntija Jussi Vesterinen.
Ojapyynti on potentiaalinen ja kustannustehokas särkikalojen poistopyyntimenetelmä. Tämän vuoden kokemusten myötä olemme toivottavasti viisaampia särkikalan käyttäytymisestä Siuntionjoen vesistöalueen puroissa ja ojissa. ”Siksi toivoisimmekin, että kirjaisitte ja ilmoittaisitte havainnoistanne vuoden mittaan”, pyytää projektipäällikkö Anu Suonpää-Espinola. Aiemmat havainnot auttavat meitä tämän syksyn pyynneissä, mutta tänä vuonna ja myöhemmin tehtävät ovat arvokasta tietoa jatkoa ajatellen. Pitäkää siis silmät tarkkana!
Siuntionjoki 2030 -hankkeen rahoittajia ovat valuma-alueen kunnat Siuntio, Vihti, Kirkkonummi, Lohja ja Inkoo, sekä Rosk’n roll Oy Ab, Uudenmaan virkistysalueyhdistys ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Vuosina 2019–2022 Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta yhteensä 557 000 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
Jos olet havainnut runsasta kalojen liikehdintää ja esim. pintakäyntejä, kerro meille:
Lisätietoja:
Jussi Vesterinen
Kala- ja vesistöasiantuntija
LUVY
jussi.vesterinen(at)luvy.fi
0503079648
Anu Suonpää-Espinola
Projektipäällikkö
LUVY
anu.suonpaa-espinola(at)luvy.fi
0505018237