Valitse sivu

Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II

Hauenpoikasten kartoitus Hiidenvedellä

Järven tilan parantamiseksi ja virkistysarvon lisäämiseksi Hiidenvedellä on tärkeää vahvistaa haukikantaa. Haukikanta säätelee esimerkiksi yhdessä muiden petokalojen kanssa järven särkikalakantaa, jolla on vaikutusta järven tilaan. Hiidenvesi on kuitenkin suuri järvi ja sopivia hauenpoikastuotantoalueita on kartoitettu vain vähän. Hauen poikasten kartoittamiseksi käytetty valkolevymenetelmä on nopea oppia, ja kartoitustoimenpiteitä voi suorittaa kuka tahansa menetelmään perehtynyt. Yhteistyöllä saadaan laajempia alueita kartoitettua. HOLA Lake II -hankkeessa Hiidenveden hauen poikastuotannon paremmaksi tuntemiseksi toteutetaan talkoovoimin hauenpoikasten laskentaa valkolevyn avulla.

Valkolevy- ja kauhamenetelmällä voidaan kartoittaa vastakuoriutuneiden poikasten esiintymistä matalassa rantavedessä. Menetelmä sopii myös tiheään kasvillisuuteen. Valkolevyn voi valmistaa itse – se on halkaisijaltaan noin 20–30 cm pyöreä ja valkoinen levy, joka on kiinnitetty noin metrin mittaiseen varteen 100–120 asteen kulmassa. Levynä voi käyttää esimerkiksi ämpärin muovikantta tai rakentaa tarjottimesta sopivan muotoisen levyn. Varteen sopii mm. lattiamopin varsi tai puutanko.

Valkolevyä liikutellaan varovasti veden alla, jolloin voidaan havaita noin 6–20 mm kalanpoikaset valkoista levyä vasten. Menetelmä antaa tiedon siitä onko paikassa kalanpoikasia vai ei. Ruovikkoisella alueella, jossa valkolevyn käyttäminen on haastavampaa, voi käyttää kauhaa (valkoinen kahden litran kauha), jolla pystytään pyydystämään poikaset tiheänkin kasvillisuuden joukosta.

Lisätietoja menetelmästä mm.:

Ilmoita havaintosi hauenpoikasista:
Jorma Valjus

Jorma Valjus

Position

vesistö- ja kala-asiantuntija
sertifioitu näytteenottaja
jorma.valjus@luvy.fi
044 528 5004

Lue lisää Jormasta

Tilaa uutiskirjeemme

Valitse uutiskirjeet